Une rencontre (2014)


Ελληνικός τίτλος: Μια τυχαία συνάντηση

Αισθηματική κομεντί της Pathé σε σκηνοθεσία Λίζα Αζουέλος, με τους Σοφί Μαρσώ, Φρανσουά Κλουζέ, Νιλς Σνάιντερ, Λίζα Αζουέλος.

Μια διάσημη συγγραφέας γνωρίζει σε μια δεξίωση έναν γοητευτικό δικηγόρο με τον οποίο μοιράζονται μια άμεση έλξη. Όμως ο Πιερ είναι παντρεμένος και η Έλσα έχει έναν απαράβατο κανόνα: δεν σχετίζεται ποτέ με παντρεμένους.

Χαριτωμένη, συγκινητική στα σημεία της, αληθοφανής μέσα στη γοητευτική της υπερβολή και λαμπερή χάρη στους δύο πρωταγωνιστές της, αυτή η "τυχαία συνάντηση" αφηγείται μια αισθηματική ιστορία για ενήλικες, παντρεμένους (ή χωρισμένους) με παιδιά, οι οποίοι καλούνται να διαχειριστούν με την ωριμότητα (;) της ηλικίας τους τον ξαφνικό έρωτα που τους συμβαίνει. Με μια εστέτ αντίληψη τόσο στην αφήγηση όσο και στους χαρακτήρες (που εξ επαγγέλματος και εκ θέσεως είναι περισσότερο καλλιεργημένοι και ψαγμένοι), το φιλμ ξετυλίγει το κουβάρι αυτής της τυχαίας -κυριολεκτικά- γνωριμίας μέσα από μια σειρά συμπτωματικών ή και ηθελημένων συναντήσεων αλλά και εικονογραφώντας τα φαντασιακά θέλω του καθενός που κοντράρουν τα πρέπει της ζωής τους. 

Η Σοφί Μαρσώ έχει ωριμάσει εντυπωσιακά, τόσο σε εμφάνιση όσο και υποκριτικά, και πλέον κουβαλά στους ώμους τη στόφα μιας έμπειρης σταρ που μπορεί να είναι ταυτόχρονα και σέξυ και διαζευγμένη μητέρα τριών παιδιών. Πολύ καλός ηθοποιός από ένστικτο σχεδόν πάντα, ο Φρανσουά Κλουζέ αφήνεται συγκρατημένα σε αυτή την εφηβική φαντασίωση που ζει ξαφνικά, παίζοντας διακριτικά με τις λεπτομέρειες στην έκφραση. Σύντομη σε διάρκεια και με κάποιους κβαντικούς συλλογισμούς στη σκηνοθεσία που αφήνεται στο "πώς είναι" και στο "πώς θα ήταν", η ταινία συνιστά μια τυχαία συνάντηση με ένα εναλλακτικό σύμπαν της ζωής μας όπου ο έρωτας θα μπορούσε να επιστρέψει φρέσκος, σαγηνευτικός και έτοιμος να διεκδικήσει επιλογές και αποφάσεις.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.



 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)