Western (2017)


Ελληνικός τίτλος: Γουέστερν

Δραματική ταινία σε σκηνοθεσία Βαλέσκα Γκρίζεμπαχ, με τους Μάινχαρντ Νώυμαν, Ράινχαρντ Βέτρεκ, Σουλεϊμάν Αλίλοφ Λέτιβοφ.

Μια ομάδα γερμανών εργατών αναλαμβάνουν μια απαιτητικά δύσκολη κατασκευή σε μια απομακρυσμένη ερημιά της βουλγαρικής υπαίθρου. Για τους "δυτικούς" επισκέπτες, η μοναξιά του τοπίου μοιάζει να ξυπνά μέσα τους την αίσθηση της περιπέτειας, ενώ την ίδια στιγμή οι παγιωμένες τους προκαταλήψεις και η προβληματική -λόγω γλώσσας- επικοινωνία τούς οδηγούν σε συμπεριφορές ανταγωνιστικές, στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν την εύνοια των "ιθαγενών".

Σκηνοθετικής δεινότητας και ερμηνειών δράμα, αλληγορικό ενδεχομένως στον τίτλο και στις ιδέες που εκφράζει υπόγεια, το "Γουέστερν" σε παρασύρει στην αργή, υπνωτιστική του ατμόσφαιρα, αλλά δεν κατορθώνει ποτέ να κορυφωθεί δραματουργικά. Αποκομμένο από το πριν και το μετά, το σενάριο της ταινίας μοιάζει αποσπασματικό, σαν μεμονωμένο επεισόδιο μέσα στον χρόνο, έστω κι αν υπαινίσσεται μια αέναη επαναληψιμότητα ως προς την κεντρική του ιδέα. Όσο όμως κι αν αναγνωρίζεις τις προθέσεις και την επιθυμία του φιλμ να σχολιάσει τη σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα, το σεναριακό αδιέξοδο είναι εμφανές και στερεί από τον θεατή την όποια λύτρωση της κορύφωσης που δεν έρχεται ποτέ. Στον αντίποδα, βέβαια, εάν αποδεχθείς τη σύμβαση του σχολιασμού μέσα από τη βαρετή, επαναλαμβανόμενη καθημερινότητα των ηρώων της ταινίας, τότε αφήνεσαι στις εξαιρετικά φωτογραφισμένες ερμηνείες, τη γλωσσική βαβέλ στην επικοινωνία και στη βαθιά ανθρωπιά που αποδίδεται μέσα από έναν ποιητικό θα έλεγε κανείς ρεαλισμό. Εν μέσω όλων αυτών, αντιλαμβάνεσαι την εξαναγκασμένη ώσμωση των πολιτισμών, το τρέχον οικονομικό τοπίο και τους συσχετισμούς που αυτό επιβάλλει και στο τέλος μια διακριτική σύγκρουση ενός ρομαντικά απλουστευμένου παρελθόντος με το επιβεβλημένα εκσυγχρονισμένο παρόν που ισοπεδώνει συνειδήσεις.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)