M3GAN (2022)


Ταινία τρόμου των Universal/Blumhouse σε σκηνοθεσία Τζέραρντ Τζόνστόουν, με τους Άλισον Γουίλιαμς, Βάιολετ ΜακΓκρω, Ρόνυ Τσιενγκ, Μπράιαν Τζόρνταν Αλβάρεζ, Τζεν Βαν Επς και τη φωνή της Τζένα Ντέηβις.

Όταν μετά από ένα τραγικό δυστύχημα που κοστίζει τη ζωή της αδελφής της και του άντρα της, η Τζέμα αναλαμβάνει την ευθύνη της 8χρονης ανηψιάς της, προσπαθεί να βρει τον τρόπο να ανταποκριθεί όχι μόνο στις νέες της υποχρεώσεις αλλά και στα πιεστικά χρονοδιαγράμματα στη δουλειά της, ως υπεύθυνη ανάπτυξης νέων τεχνολογιών σε μια εταιρεία παιχνιδιών. Και κάπως έτσι πιεσμένη καθώς είναι, θεωρεί καλή ιδέα να συνδυάσει το τερπνόν μετά του ωφελίμου, αφήνοντας τη μικρή της ανηψιά να περνά τις ώρες της στη συντροφιά μιας υπερεξελιγμένης κούκλας τεχνητής νοημοσύνης, την οποία βρίσκει την ευκαιρία να τεστάρει προτού κυκλοφορήσει στο εμπόριο.

Ο φόβος μας έναντι της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και ευρύτερα η αρχέγονη αγωνία μας για οτιδήποτε αποκτά "ζωή" από ανθρώπινα χέρια, αποτυπώνονται και σε τούτην εδώ τη σχετικά πρωτότυπη και καλοφτιαγμένη ταινία, που όμως χάνει πόντους εξαιτίας της βιάσης της να φτάσει στην κορύφωση του φινάλε. Με μια Μ3gan εντυπωσιακή τεχνολογικά αλλά και υπόκωφα απειλητική, η ατμόσφαιρα αποπνέει μεγαλύτερη αγωνία στο πρώτο μέρος, όταν είναι περισσότερα αυτά που υπαινίσσονται από όσα φαίνονται, παρά στο αναμενόμενο μακελειό λίγο πριν από το τέλος, το οποίο νιώθεις άλλωστε πως το έχεις ξαναδεί (ενδεχομένως και πιο ντελιριακό, όπως στον "Τσάκυ"). Πάντως, δεν νιώθεις πως οι δημιουργοί προδίδουν τις προθέσεις τους, έστω κι αν ακολουθούν (με επιτυχία) την πεπατημένη, ενώ υπάρχουν και κάποιες πολύ καλές στιγμές, με το ρομπότ-κούκλα να κινηματογραφείται εξαιρετικά τρομακτικά στις σιωπές του, όταν είναι απενεργοποιημένο. Απλά σκέφτεσαι όταν τελειώσει, πως ένα θαύμα της τεχνολογίας όπως η M3gan έχρηζε ενός πιο ευφάνταστου τρόπου αντιμετώπισης από μια αιματοβαμμένη κλωτσοπατινάδα.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)