The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society (2018)


Ελληνικός τίτλος: Με αγάπη, Τζούλιετ

Δραματική κομεντί του Studiocanal σε σκηνοθεσία Μάικ Νιούελ, με τους Λίλυ Τζέημς, Μίκιελ Χούισμαν, Γκλεν Πάουελ, Μάθιου Γκουντ, Τζέσικα Μπράουν Φίντλεϋ, Κάθριν Πάρκινσον, Τομ Κώρτνεϋ.

Μια νεαρή συγγραφέας και δημοσιογράφος στο μεταπολεμικό Λονδίνο, έρχεται τυχαία σε επαφή με έναν κάτοικο ενός μικρού νησιού της Μάγχης, ο οποίος της μιλά για τη Λέσχη Λογοτεχνίας και Πατατοφλουδόπιτας του Γκέρνζυ. Επιθυμώντας να μάθει περισσότερα για αυτή τη Λέσχη, το όνομα και μόνο της οποίας την ιντριγκάρει, η Τζούλιετ αφήνει πίσω της τον εκδότη της που της ζητά περιοδεία και τον αρραβωνιαστικό της που θέλει να την πάρει μαζί του στις ΗΠΑ και ταξιδεύει μέχρι το απόμερο αυτό νησί για να συναντήσει τον αγρότη που της είχε στείλει το γράμμα, ο οποίος με τη σειρά του τη συστήνει στα υπόλοιπα μέλη. Προς έκπληξή της όμως, δεν την υποδέχονται οι πάντες με ανοιχτές αγκάλες, γεγονός που την κάνει να υποψιάζεται πως αυτή η Λέσχη κρύβει και τα δικά της μυστικά.

"Η Λέσχη Λογοτεχνίας και Πατατοφλουδόπιτας του Γκέρνζυ". Αλήθεια τώρα, πού πας να κάνεις καριέρα με τέτοιον τίτλο; Κάπως έτσι σκέφτηκαν οι διανομείς της ταινίας στην Ελλάδα, στη Γερμανία και στην Αυστρία που την κυκλοφόρησαν ως "Με αγάπη, Τζούλιετ", αλλά κατά τη γνώμη μου κάτι ουσιώδες χάθηκε στην απόδοση. Με έναν τίτλο ρομαντικά τετριμμένο που αφήνει άλλα πράγματα να εννοηθούν για την εξέλιξη της ιστορίας, χάνεται εν τέλει η ουσία της που κρύβεται μέσα στην αλλοκοτιά του ονόματος αυτής της λέσχης και της σύναξης των συνηθισμένα ασυνήθιστων ανθρώπων της. Βλέπετε, το όνομα της λέσχης το είχε σκαρφιστεί στο φτερό μια παρέα φίλων όταν έπεσαν επάνω σε γερμανική περίπολο κατά τη διάρκεια της κατοχής, προσπαθώντας να γλιτώσουν τα χειρότερα αφού η κυκλοφορία απαγορευόταν εκείνη την ώρα. Η Λέσχη όμως έπρεπε και να υπάρξει ώστε να μην υποψιαστούν τίποτα οι Γερμανοί αλλά και για να δώσει την ευκαιρία στην παρέα αυτή να μπορεί να συναντιέται χωρίς (πολλά) προβλήματα. Και κάπως έτσι, όταν η ειρήνη επιστρέφει στον κόσμο, η τυχαία αλληλογραφία μεταξύ ενός από τα μέλη της παρέας, του Ντώζυ Άνταμς, με την πιεσμένη συναισθηματικά και επαγγελματικά συγγραφέα Τζούλιετ Άστον, ανοίγει την πύλη σε ένα κυριολεκτικό και μεταφορικό ταξίδι που έμελλε να τους αλλάξει τη ζωή. Οι πληγές της μεταπολεμικής Αγγλίας και η βλοσυρά ρομαντική ύπαιθρος της χώρας παντρεύονται γλυκά σε αυτό το τρυφερό και ανθρώπινο έργο που μιλά για τις πληγές που έμειναν ανοιχτές, για τα μυστικά που έμειναν καλά κρυμμένα αλλά και για τους ανθρώπους που έμειναν πίσω, φύλακες της μνήμης και των ενοχών τους. Μπορεί να ακούγεται τετριμμένο, όμως το φιλμ έχει αυτό το ξεχωριστό βρετανικό κύρος που με κάποιον τρόπο μαγικό πάντοτε προσδίδει ειδικό βάρος ακόμα και στις πιο ανάλαφρες ιστορίες. Άρτια για το είδος επιλεγμένο το καστ, φωτεινά συννεφιασμένη η φωτογραφία, ακαταμάχητοι οι έρωτες, γοητευτικά αναμενόμενο το φινάλε.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)