Timeless Heroes: Indiana Jones & Harrison Ford (2023)


Ελληνικός τίτλος: Διαχρονικοί Ήρωες -Indiana Jones & Χάρισον Φορντ

Ντοκυμανταίρ της LucasFilm σε σκηνοθεσία Λωράν Μπουζερώ για τους παράλληλους βίους του Χάρισον Φορντ και του Ιντιάνα Τζόουνς.

Είναι πραγματικός θησαυρός τα αρχεία των εταιρειών που σήμερα ανήκουν στην Disney, καθώς χάρη σε αυτά αποκτούμε πρόσβαση σε εικόνες, ιστορίες και πληροφορίες μοναδικές που κανείς άλλος δεν θα μπορούσε να καταγράψει. Στην περίπτωση του άκρως ενδιαφέροντος και συγκινητικού ντοκυμανταίρ "Διαχρονικοί Ήρωες -Indiana Jones & Χάρισον Φορντ", η LucasFilm ανοίγει τα ντουλάπια της και μας βομβαρδίζει με τόνους συλλεκτικού υλικού από τα εμβληματικά χρόνια των γυρισμάτων όχι μόνο του Ιντιάνα αλλά και του Πολέμου των Άστρων, μαζί με αποκλειστικά στιγμιότυπα και συνεντεύξεις της εποχής. Όμως, δεν είναι μόνο αρχειακή η αξία της ταινίας αυτής, αλλά και ουσιαστικά κινηματογραφική, έτσι όπως ξετυλίγει την ιστορία του ηθοποιού μαζί με αυτήν των εμβληματικών ηρώων που ενσάρκωσε στη μεγάλη οθόνη. 

Εύκολα θα μπορούσε κακοπροαίρετα να πει κάποιος πως το συγκεκριμένο ντοκυμανταίρ δεν είναι τίποτα περισσότερο από το "συνοδευτικό δώρο" του Disney+ στους συνδρομητές του επ' αφορμή της πρεμιέρας της τελευταίας ταινίας του Ιντιάνα στην πλατφόρμα. Όμως, η πραγματικότητα απέχει μίλια μακριά. Σαφέστατα η τελευταία ταινία του ηρωικού αρχαιολόγου υπήρξε η αφορμή, όμως στην πραγματικότητα -ως προς το ντοκυμανταίρ- σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός κύκλου ζωής που κράτησε για περισσότερα από 40 χρόνια, μεγαλώνοντας γενιές και γενιές θεατών (και συντελεστών). Με άξονα αφήγησης τη ζωή του ίδιου του Χάρισον Φορντ, η ταινία εξιστορεί τα περιστατικά που τον οδήγησαν στον (δεύτερο μετά τον Χαν Σόλο) ρόλο-ορόσημο της καριέρας του, ενώ σταδιακά αναπτύσσει πτυχές της προσωπικότητας του ανδρός καθώς και την εξέλιξη της καλλιτεχνικής του σταδιοδρομίας. Με "καλεσμένους" αφηγητές αυτής της υπέροχης ιστορίας, ηθοποιούς, παραγωγούς και σκηνοθέτες, οι παράλληλοι βίοι ηθοποιού και ρόλων ξετυλίγονται παραμυθένια, με ορμή και συναίσθημα, το οποίο άλλωστε μοιράζονται και οι on camera ομιλητές. Με κάμποσο χιούμορ, εντυπωσιακό υλικό τεκμηρίωσης και όσα στιγμιότυπα ταινιών χρειάζονται για να μας θυμίσουν υπέροχες στιγμές που μοιραστήκαμε μπροστά σε μια οθόνη, οι "Διαχρονικοί Ήρωες" ταυτίζονται με τον τίτλο τους, αναδεικνύοντας μεγάλα γεγονότα του κινηματογραφικού παρελθόντος, ενώ αποκαλύπτουν και πολύ ενδιαφέροντα παραλειπόμενα, άγνωστα στους περισσότερους, όπως για παράδειγμα πώς ακριβώς και γιατί γυρίστηκε έτσι η κλασική σκηνή στους "Κυνηγούς της Χαμένης Κιβωτού", όταν ο Ιντιάνα πυροβολεί αυτόν που τον προκαλούσε σε μονομαχία με σπάθες.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)