The Old Oak (2023)


Ελληνικός τίτλος: Η τελευταία παμπ

Δραματική ταινία των Studiocanal/Wild Bunch/BBC σε σκηνοθεσία Κεν Λόουτς, με τους Ντέηβ Τέρνερ, Έμπλα Μάρι, Κλαιρ Ρότζερσον, Τρέβορ Φοξ, Κρις ΜακΓκλέηντ, Κολ Τάιτ, Τζόρνταν Λιούις. 

Μια μικρή κοινότητα στη βορειοανατολική Αγγλία αναστατώνεται από την έλευση προσφύγων από τη Συρία, τους οποίους το κράτος τοποθετεί σε άδεια σπίτια. Οι κουβέντες στην τελευταία παμπ της περιοχής φουντώνουν, καθώς οι κάτοικοι νιώθουν πως η κυβέρνηση επιβαρύνει ακόμα μια φορά την καθημερινότητά τους. Μια περιοχή που φθίνει σταδιακά από τα χρόνια που τα ορυχεία άρχισαν να κλείνουν το ένα μετά το άλλο και με τις μνήμες της θατσερικής Αγγλίας να την πληγώνουν ακόμα, μοιάζει πως φτάνει στα όρια της ανοχής της, την ίδια στιγμή όμως που ο ιδιοκτήτης αυτής της τελευταίας παμπ αποδεικνύει πως η καρδιά έχει χώρο για όλους.

Υπάρχουν ακόμα σκηνοθέτες που υπηρετούν με αφοσίωση ένα δικό τους σινεμά, πολιτικό, ρεαλιστικό και ανθρώπινο που χάρη στη λογική και στην ευαισθησία τους γίνεται σινεμά οικουμενικό χωρίς σύνορα και μεγέθη. Μια τέτοια περίπτωση είναι φυσικά ο Κεν Λόουτς, ο οποίος γνωρίζει πώς να γυρίζει ταινίες που μας συγκινούν και μας αφορούν ενόσω ξεχειλίζουν από άποψη και λόγο ουσίας. Κινούμενος με περίσσια ευκολία όλα αυτά τα χρόνια από το έπος στο συγκλονιστικό ανθρωποκεντρικό δράμα, ο Κεν Λόουτς εξακολουθεί να καταθέτει απλόχερα την ψυχή και την πολιτικά κριτική του ματιά ακόμα και σε ταινίες μικρές στα όρια του μίνιμαλ, όπως τούτη εδώ η "Τελευταία Παμπ", χωρίς όμως ποτέ να αποποιείται το μέγεθος του ταλέντου και των ιδεών του. Έχοντας στα χέρια του το σενάριο του πιστού του συνεργάτη Πωλ Λάβερτυ, αναγνωρίζει στη φαινομενικά απλή πλοκή του την ευκαιρία να καταπιαστεί με θέματα πανανθρώπινα όσο και σύγχρονα, σκληρά μεν στην αλήθεια τους αλλά την ίδια στιγμή ουσιωδώς αισιόδοξα. Είναι και η εξαιρετική επιλογή και η ουσιαστική καθοδήγηση των ηθοποιών του βέβαια που κάνουν την ταινία να αποκτά μια ξεχωριστή ρεαλιστική δύναμη μέσα στην απλότητά της, αγγίζοντας τα όρια του ντοκυμανταίρ. Δεν είναι μόνο ο τρόπος που παίζουν αλλά και τα πρόσωπα, ένα προς ένα ξεχωριστά, ζωγραφισμένα με τη δική τους ιστορία και με τα βάρη μιας ζωής που προηγήθηκε, η οποία και καθορίζει τη συμπεριφορά τους στο παρόν. Μεγάλο σινεμά σε μικρή κλίμακα, η "Τελευταία Παμπ" αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πρόσφατης ευρωπαϊκής ιστορίας και σημείο αναφοράς της ανθρώπινης συμπεριφοράς, της ψυχής και της καλοσύνης. Υποψηφιότητα για BAFTA Καλύτερης Βρετανικής Ταινίας αλλά και για Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)