J'ai menti (2021)


Ελληνικός τίτλος: Spiral of lies

Αστυνομική μίνι σειρά θρίλερ των UGC/France Télévisions, δημιουργία των Μπενεντίκτ Σαρλ και Ολιβιέ Πουπονώ, σε σκηνοθεσία Φρεντερίκ Μπερτ, με τους Καμίγ Λου, Τιερρύ Νεβίκ, Μαιριλύν Λιμά, Οσκάρ Μπερτ, Ροξάν Μπρε.

Το 2003, η ανέμελη εφηβική ζωή της Ωντρέ στο Μπιαρίτς διακόπτεται βίαια, όταν ένας άγνωστος της επιτίθεται για να τη σκοτώσει. Δεκαέξι χρόνια αργότερα, δικηγόρος πλέον στο Παρίσι, παντρεμένη και με παιδί, βλέπει τους εφιάλτες του παρελθόντος να επιστρέφουν, όταν μαθαίνει από την τηλεόραση τα νέα για τη δολοφονία μίας κοπέλας στο Μπιαρίτς, η οποία φορούσε το κολιέ που το αγόρι της Ωντρέ είχε κλέψει τη νύχτα που εκείνη παρ' ολίγον να χάσει τη ζωή της. Σίγουρη πως το πανάκριβο αυτό κόσμημα αποτελεί μήνυμα προς την ίδια, παρατάει τα πάντα και επιστρέφει στον τόπο και στους ανθρώπους που είχε ορκιστεί να μην ξαναδεί ποτέ.

Το έχουμε ξαναπεί πως οι Γάλλοι το έχουν με το αστυνομικό, τόσο στο σινεμά όσο και στην τηλεόραση. Έχοντας δημιουργήσει μια δική τους σχολή από τα μεταπολεμικά χρόνια κιόλας, έγραψαν τη δική τους, περισσότερο ανθρωποκεντρική διαδρομή στο είδος, συνδυάζοντας αρμονικά το μυστήριο και την αγωνία με την όσο το δυνατόν καλύτερη σκιαγράφηση χαρακτήρων. Επί της λογικής αυτής, το "Spiral of lies" δεν απογοητεύει διόλου, έτσι όπως κατ' ουσίαν εξελίσσεται με κινηματογραφική δομή στα 6 ωριαία του επεισόδια, με σενάριο το οποίο κινείται παράλληλα μέσα στο παρελθόν και το παρόν των ηρώων του για να αποκαλύψει τα ψέματα που κόστισαν τόσα πολλά σε τόσους πολλούς. Χωρίς να χάνει χρόνο, αλλά και χωρίς να βιάζεται ταυτόχρονα, μπαίνει στο μεδούλι της ιστορίας από τα πρώτα κιόλας λεπτά, συστήνοντάς μας όλους τους χαρακτήρες του δράματος και θέτοντάς μας ανάμεσά τους, έτσι όπως προσπαθούν να ξεθάψουν την αλήθεια από το ψέμα. Ο ρυθμός εξελίσσεται κλιμακωτά στο κάθε επεισόδιο, το οποίο προσθέτει τα δικά του κομμάτια στο παζλ, μετατρέποντας και εμάς σε ερευνητές της υπόθεσης και τους πρωταγωνιστές της σειράς σε φιγούρες οικείες που απαιτούν τη συναισθηματική μας εμπλοκή. Το δίδυμο Καμίγ Λου (στον ρόλο της Ωντρέ) και Τιερρύ Νεβίκ (στον ρόλο του αστυνομικού διοικητή Ζοζέφ Λεϋράκ) έχει όλα τα στοιχεία ενός καταραμένου -α λα φιλμ νουάρ- ζευγαριού, η Μαιριλύν Λιμά (ως αστυνόμος Πωλίν Λεϋράκ, κόρη του Ζοζέφ) ξεχωρίζει για τη ρεαλιστικά ανθρώπινη μα δυναμική -βάσει αξιώματος- ερμηνεία της, ενώ το σύνολο των β΄ ρόλων μοιάζει να έχει διανεμηθεί ιδανικά, αποδίδοντας χαρακτήρες πλήρεις, ακόμα και στις στιγμές που το σενάριο καταφεύγει σε συναισθηματικές ή άλλες υπερβολές. Προσέξτε λιγάκι και τον Οσκάρ Μπερτ, στον ρόλο του αστυνομικού Λεό, πώς ξεχωρίζει διακριτικά σε κάθε του σκηνή. Παίζοντας στα όρια του ψυχοδράματος και του θρίλερ με κατά συρροή δολοφόνους, το "Είπα ψέματα", όπως μεταφράζεται ο πρωτότυπος γαλλικός τίτλος, σε καθηλώνει από την αρχή, σε βυθίζει στον κυκεώνα της ψευδούς αλήθειας, συναρπάζει και συγκινεί, εν μέσω μιας παραγωγής που ξεχωρίζει για την αισθητική και τεχνική της αρτιότητα.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)