Maison de retraite (2022)


Ελληνικός τίτλος: Η πανσιόν

Κομεντί των UGC/TF1 σε σκηνοθεσία Τομά Ζιλού, με τους Κεβ Άνταμς, Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Ντανιέλ Πρεβόστ, Μυλέν Ντεμονζό, Λιλιάν Ροβέρ, Φιρμίν Ρισάρ, Μαρτ Βιλαλόνγκα, Ζαρρύ, Αντουάν Ντυλερύ.

Ο ορφανός Μιλάν που έχει μεγαλώσει παρέα με τον φίλο του από το ορφανοτροφείο, τον δικηγόρο πλέον Σαμύ, δεν έχει κατορθώσει να βάλει σε τάξη τη ζωή του. Χωρίς να μπορεί να σταυρώσει μόνιμη δουλειά ή να βρει δικό του σπίτι, κοιμάται ακόμα στον καναπέ του φίλου του, χρωστάει λεφτά σε κάτι επικίνδυνες φάτσες και έχει μια ανεξήγητη απέχθεια προς τους ηλικιωμένους. Αυτό το τελευταίο τού δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα ξαφνικά, όταν ο καβγάς του με μια γριούλα στο σούπερ μάρκετ όπου εργάζεται του κοστίζει 300 ώρες κοινωνικής εργασίας... σε οίκο ευγηρίας. Τώρα, ο Μιλάν ζει τον χειρότερό του εφιάλτη, χωρίς να συνειδητοποιεί πως η εμπειρία αυτή όχι μόνο τον ωριμάζει σταδιακά αλλά του μαθαίνει πώς να εισπράττει και να δίνει αγάπη.

Απλοϊκή, προδιαγεγραμμένης εξέλιξης αλλά τρυφερή στην ουσία της και γεμάτη από τις καλύτερες προθέσεις ταινία, η "Πανσιόν" είναι από τις περιπτώσεις εκείνες που σε κερδίζουν στα σημεία και σε αφήνουν με ένα γλυκό συναίσθημα πραότητας και καλοσύνης. Το καλό παιδί της γαλλικής show biz, ο Κεβ Άνταμς, επιστρέφει ακόμη μία φορά στα γνώριμα μονοπάτια του σκανδαλιάρη ήρωα με τη χρυσή καρδιά, πλαισιωμένος από ένα all star cast μεγάλων -σε ταλέντο και ηλικία- ηθοποιών που προσδίδουν έξτρα χάρη και δυναμική στη χαριτωμένη αυτή ταινία. Η αλήθεια είναι πως το σενάριο αναλώνεται στα εύκολα και στα προφανή, ενώ υπάρχει ζουμί για πιο ουσιαστική ανάπτυξη της ιστορίας, χωρίς όμως να ξεστρατίζει σε χαζομάρες. Η παρέα από αυτούς τους απογοητευμένους αλλά γεμάτους ζωντάνια μοναχικούς τροφίμους του γηροκομείου (όπως θα έπρεπε να είναι και ο ελληνικός τίτλος της ταινίας) προσφέρει γέλιο και συγκίνηση χωρίς (πολλές) χοντράδες, με μπροστάρη τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ σε έναν ρόλο που του πηγαίνει γάντι και τον οποίο χειρίζεται με απίστευτη ευκολία. Εξαιρετική όπως πάντα η παρουσία της Λιλιάν Ροβέρ, αγνώριστη από τα χρόνια αλλά πάντα με εκείνο το χαρακτηριστικό βλέμμα η Μυλέν Ντεμονζό, ενώ σκέτη απόλαυση είναι ο Ντανιέλ Πρεβόστ στον ρόλο του πάσχοντα από Αλτζχάιμερ, Αλφρέντ.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)