Charlie and the Chocolate Factory (2005)


Ελληνικός τίτλος: Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας

Μουσική κωμωδία φαντασίας των Warner/Village σε σκηνοθεσία Τιμ Μπάρτον, με τους Τζώννυ Ντεπ, Φρέντι Χάιμορ, Ντέηβιντ Κέλλυ, Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, Νόα Τέυλορ, Μίσυ Πάιλ, Τζέημς Φοξ, Ντιπ Ρόυ, Κρίστοφερ Λη, Άνταμ Γκόντλεϋ.

O μικρούλης Τσάρλι ζει στο πάμφτωχο, ετοιμόρροπο σπιτικό του στην άκρη της πόλης, όπου δεσπόζει το μεγαλοπρεπές εργοστάσιο σοκολάτας του Γουίλυ Γουόνκα. Ο μυστικοπαθής και εξαφανισμένος για χρόνια σοκολατοποιός και εφευρέτης, αφού απέλυσε όλο το προσωπικό του μετά από απανωτά περιστατικά βιομηχανικής κατασκοπίας, λειτουργεί το εργοστάσιο με τρόπο άγνωστο στους πάντες. Φυσικό ήταν λοιπόν, όταν ανακοινώνεται πως οι πύλες της μαγευτικής στο μυαλό όλων βιομηχανίας θα άνοιγαν ξανά για να υποδεχτούν πέντε τυχερούς, η υστερία και το ενδιαφέρον να χτυπήσουν κόκκινο. Η διαδικασία είναι απλή: πέντε σοκολάτες από τις αναρίθμητες που κυκλοφορούν σε ολόκληρο τον κόσμο κρύβουν από ένα χρυσό εισιτήριο που θα οδηγήσει τους τυχερούς που θα τα βρουν σε μια αποκλειστική ξενάγηση στο εργοστάσιο από τον ίδιο τον Γουίλυ Γουόνκα, ενώ ένας εξ αυτών θα κερδίσει επιπλέον ένα μυθικό δώρο.

Ο Τιμ Μπάρτον οραματίζεται ξανά το κλασικό μυθιστόρημα του Ρόαλντ Νταλ και το μεθερμηνεύει στον κινηματογράφο μέσα από τη δική του, γνώριμη αλλά και τόσο ξεχωριστή οπτική. Με συνεργό του τον Τζώννυ Ντεπ, ο Μπάρτον δημιουργεί έναν χαρακτήρα εξίσου επιβλητικό όσο ο "Ψαλιδοχέρης", μίλια μακριά από αυτόν που είχε πλάσει ο Τζην Γουάιλντερ το 1971 στην ταινία "Ο Γουίλι Γουόνκα και το εργοστάσιο σοκολάτας". Βλέπετε, ο Γουίλυ έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που ο Μπάρτον αγαπά: τρέλα, δύσκολα παιδικά χρόνια, δυσπιστία προς τους ανθρώπους, φοβίες, ευφυΐα και καρδιά μικρού παιδιού. Ο Τζώννυ Ντεπ άλλο που δεν ήθελε προφανώς, οπότε ιδού αυτό το χάρμα οφθαλμών σινεμαδίστικο ποίημα που πλέον άνετα συγκαταλέγεται στα κλασικά της μεγάλης οθόνης. Με εξαιρετικές επιλογές στο σύνολο του καστ, μιας ασύλληπτης ομορφιά και ιδιοφυΐας καλλιτεχνική διεύθυνση σε όλους τομείς και την αξέχαστη συνύπαρξη του Τσάρλι με τον Γουίλυ στην οθόνη, η ταινία μετατρέπεται στην πιο φωτεινή σκοτεινή κωμωδία και μαζί στην πιο ενήλικη παιδική ταινία που μοιάζει να φτιάχτηκε για μεγάλους, μαζί με χορταστικές χούφτες από σινεφίλ και λογοτεχνικές αναφορές. Η ψηφιακή τεχνολογία επιτρέπει στους Ούμπα Λούμπα να φαντάζουν πιο τρομακτικά αξιολάτρευτοι από ποτέ, την ίδια στιγμή που τα εφφέ, η φωτογραφία και τα χρώματα εκτοξεύονται από την οθόνη. Από όλο αυτό δεν θα μπορούσε να λείψει φυσικά ο Ντάννυ Έλφμαν που υπογράφει ακόμα ένα σημαντικό soundtrack στην καριέρα του και στην ιστορία του κινηματογράφου. Μοναδικής έμπνευσης και τα υποψήφια για Όσκαρ κοστούμια της Γκαμπριέλα Πεσκούτσι.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)