Sayonara (1957)



Αισθηματικό δράμα της Warner, σε σκηνοθεσία Τζόσουα Λόγκαν, με τους Μάρλον Μπράντο, Πατρίσια Όουενς, Ρικάρντο Μονταλμπάν, Τζέημς Γκάρνερ, Ρεντ Μπάτονς, Μιίκο Τάκα, Μιγιόσι Ουμέκι.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας, το χρυσό παιδί της αμερικανικής αεροπορίας, ο "Άσσος" Γκρούβερ, μετατίθεται στο Κόμπε της Ιαπωνίας, όπου βρίσκονται η αρραβωνιαστικιά του και ο στρατηγός πατέρας της, με σκοπό να απομακρυνθεί από τον κίνδυνο του πολέμου και να επισπευθεί ο γάμος. Πολέμιος των διαφυλετικών σχέσεων (όταν αυτές είναι σοβαρές και όχι της μιας νύχτας), ο σμηναγός βάζει νερό στο κρασί του και δέχεται να γίνει κουμπάρος στο γάμο ενός από τους άντρες του με μια γιαπωνέζα, αλλά κάπως έτσι γνωρίζει μια ηθοποιό σε παραδοσιακό θίασο και αναθεωρεί ολόκληρη τη ζωή του και τον κόσμο του.

Προχωρημένη ταινία για την εποχή της, λίγα χρόνια μετά τον πόλεμο της Κορέας και το τέλος του Β' Παγκοσμίου, όταν ακόμα οτιδήποτε ιαπωνικό μεταφραζόταν σε εχθρό για την Αμερική. Μέσα από ένα φροντισμένο και λαμπερό χολυγουντιανό μελόδραμα, η ταινία μιλά ξεκάθαρα κατά του ρατσισμού και υπέρ της ανθρώπινης ελευθερίας, χωρίς να ξεχνά ότι οι Αμερικάνοι είχαν ισοπεδώσει με τις ατομικές βόμβες την Ιαπωνία. Στην προσπάθειά του, βέβαια, να πει πολλά, χάνει λίγο τον μπούσουλα, με αποτέλεσμα ολόκληρες οι σεκάνς με τον Ρικάρντο Μονταλμπάν στο ρόλο ενός πρωταγωνιστή του θεάτρου Καμπούκι να είναι εκτός τόπου και να πλατιάζουν, ενώ ολόκληρο το φιλμ διακατέχεται από μία φολκλόρ αισθητική, κατανοητή όμως για την εποχή, αφού τα πολιτιστικά δρώμενα που διαδραματίζονται επί της οθόνης ήταν εντελώς άγνωστα για τους δυτικούς θεατές. Ο Μπράντο, με νότια βαριά προφορά, τεχνικολόρ και πανέμορφος, κρατάει όλη την ταινία επάνω του, ενώ συγκινητικός και με εκφραστικό έλεγχο ξεχωρίζει με την ερμηνεία του και ο Ρεντ Μπάτονς.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις δραματικές ταινίες, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)