Star Trek: The motion picture (1979)


Ελληνικός τίτλος: Σταρ Τρεκ -Η ταινία

Περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας της Paramount, σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Γουάιζ, με τους Γουίλιαμ Σάτνερ, Λέοναρντ Νιμόυ, ΝτεΦόρεστ Κέλλυ, Τζέημς Ντούχαν, Τζωρτζ Τακέι, Νισέλ Νίκολς, Πέρσις Καμπάτα, Στήβεν Κόλλινς. 

Όταν ένα εξωγήινο διαστημόπλοιο τεραστίων διαστάσεων πλησιάζει τη Γη με άγνωστη ατζέντα, ο πλοίαρχος Κερκ αναλαμβάνει και πάλι τα ηνία του Έντερπράιζ για να σταματήσει την ενδεχόμενη επίθεση. 

Μετά από τρεις σαιζόν στην τηλεόραση από το 1966 έως το 1969, το Σταρ Τρεκ ("Ταξίδι στ' αστέρια" ήταν ο τίτλος με τον οποίο το μετέδιδε στην Ελλάδα η ΥΕΝΕΔ) διεκόπη στην αμερικανική τηλεόραση λόγω χαμηλής τηλεθέασης και υψηλού σχετικά κόστους. Η πρώτη ουσιαστικά σειρά επιστημονικής φαντασίας μπορεί να μην έκανε τρελά νούμερα στις μετρήσεις, είχε αφήσει όμως το στίγμα της και είχε δημιουργήσει φανατικούς ακολούθους, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τις συνεχείς επαναλήψεις του σε τoπικά κανάλια στην Αμερική. 

Κάπου εκεί, στα τέλη των '70s, η Paramount, βλέποντας την αναπάντεχη επιτυχία των επαναλήψεων, αποφάσισε να δώσει στη σειρά μια δεύτερη ευκαιρία και να γυρίσει νέα επεισόδια. Όμως, η επιτυχία του Πόλεμου των Άστρων στον κινηματογράφο άλλαξε τα σχέδια της εταιρείας, η οποία αποφάσισε να εγκαταλείψει την αναβίωση της τηλεοπτικής σειράς και να γυρίσει μια μεγάλη κινηματογραφική ταινία. Το τελικό αποτέλεσμα, βέβαια, δεν ήταν αυτό που ενδεχομένως να περίμεναν οι θεατές, έχοντας ήδη εκτεθεί στο μεγαλείο του Τζωρτζ Λούκας. 

Η πρώτη ταινία της κινηματογραφικής σειράς του Σταρ Τρεκ δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα δίωρο τηλεοπτικό επεισόδιο, με τις ίδιες ξύλινες ερμηνείες και με το μεγαλύτερο μέρος του γυρισμένο μέσα στη γέφυρα του Έντερπράιζ, λόγω περιορισμένου προϋπολογισμού. Οφείλω να ομολογήσω ότι το σενάριο, προς το τέλος του, επεφύλασσε μια ενδιαφέρουσα έκπληξη, αλλά μέχρι εκεί. Βέβαια, παρά τις αδυναμίες του, το πρώτο κινηματογραφικό Σταρ Τρεκ έκανε επιτυχία, αφού οι φανατικοί της σειράς είχαν την ευκαιρία, 10 χρόνια μετά το τελευταίο επεισόδιο, να δουν τους αγαπημένους τους ήρωες στη μεγάλη οθόνη σε Panavision και με ήχο Dolby Stereo.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)