Superman returns (2006)


Ελληνικός τίτλος: Σούπερμαν -Η επιστροφή

Κόμικ περιπέτεια φαντασίας των Warner/DC, σε σκηνιθεσία Μπράιαν Σίνγκερ, με τους Μπράντον Ράουθ, Κέβιν Σπέησυ, Κέητ Μπόσγουωρθ, Τζέημς Μάρσντεν, Πάρκερ Πόουζυ, Φρανκ Λανγκέλλα. 

Μετά από 5 χρόνια απουσίας, ο Σούπερμαν επιστρέφει στη Γη για να συνειδητοποιήσει ότι ενδεχομένως η απουσία του να μην είχε γίνει τόσο αισθητή. Την ίδια στιγμή, η Λόις είναι παντρεμένη με παιδί και ο Λεξ Λούθορ σχεδιάζει να δημιουργήσει μια νέα ήπειρο, με τη χρήση της κρυπτονιανής τεχνολογίας που έκλεψε από το κάστρο της μοναξιάς του Σούπερμαν. 

28 χρόνια μετά την πρώτη του κινηματογραφική περιπέτεια και 19 μετά το τελευταίο, καταστροφικό sequel, η Warner αποφασίζει να αναβαπτίσει τον εμβληματικό της υπερήρωα στη μεγάλη οθόνη, με τον δημιουργό των X-Men και των Usual Suspects στην καρέκλα του σκηνοθέτη. Η εποχή ήταν ώριμη, με τις ταινίες των ηρώων της Marvel να αφήνουν τις καλύτερες εντυπώσεις και τον πρώτο Μπάτμαν του Κρίστοφερ Νόλαν, ένα χρόνο νωρίτερα, να έχει σαρώσει ταμεία και κριτικές. Ο νέος Σούπερμαν είναι ο Μπράντον Ράουθ, όμορφος, ψηλός, πράος, με μια ευγένεια που ταυτιζόταν με την πραότητα και την ιπποσύνη του κρυπτόνιου μαχητή της δικαιοσύνης, αλλά χωρίς ορμή και δυναμισμό, ο οποίος προσπάθησε, εν μέρει επιτυχημένα, να αποτελέσει φυσική συνέχεια του Κρίστοφερ Ρηβ. 

Όμως, αυτό ήταν και το μεγαλύτερο πρόβλημα της ταινίας, καθώς στην προσπάθειά της να ενταχθεί στο κινηματογραφικό σύμπαν των πρώτων Σούπερμαν, χάνει σε δυναμική και στερεί από τον εαυτό της τη δυνατότητα να κάνει ένα ουσιαστικό βήμα παραπέρα. Ο Κέβιν Σπέησυ είναι ένας απειλητικός Λεξ Λούθορ, αλλά μέχρι τα πράγματα να πάρουν μπρος, οι χαρακτήρες κυκλοφορούν απλά επί της οθόνης, σε απόπειρες ρετρό αναμνήσεων, ενώ το σεναριακό εύρημα του παιδιού της Λόις (εκτός τόπου και χρόνου από οποιοδήποτε σύμπαν και continuity της DC) οδηγεί τα πράγματα σε αδιέξοδο, όπως και έγινε, καθώς το Returns δεν αποτέλεσε νέο ξεκίνημα αλλά ουσιαστικά το φινάλε της παλιάς σειράς ταινιών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)