Vous n'avez encore rien vu (2012)


Ελληνικός τίτλος: Ακόμα δεν έχετε δει τίποτα

Πιο-γαλλική-πεθαίνεις σινεφίλ ταινία του Αλαίν Ρεναί, γυρισμένη για το Studiocanal, με ένα εξαιρετικό επιτελείο ηθοποιών: Ματιέ Αμαλρίκ, Πιερ Αρντιτί, Σαμπίν Αζεμά, Ανν Κονσινί, Αννύ Ντυπερέ, Ιππολύτ Ζιραρντό, Μισέλ Πικολί, Ντνείς Πονταλυντέ, Αντρέι Σεβερύν, Λαμπέρ Γουιλσόν. 

Μετά το θάνατο ενός διάσημου θεατρικού σκηνοθέτη, όλοι οι ηθοποιοί που είχαν παίξει την Ευριδίκη του Ανούιγ υπό την καθοδήγησή του προσκαλούνται στο σπίτι του για το άνοιγμα της διαθήκης. Ο ίδιος, μέσα από ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα, τους αποκαλύπτει πως τους κάλεσε εκεί για να παρακολουθήσουν τις πρόβες από το νέο ανέβασμα του έργου, όπως το σκηνοθέτησε για έναν ερασιτεχνικό θίασο. Και καθώς η Ευριδίκη αρχίζει να παίζει στην οθόνη, οι ηθοποιοί-καλεσμένοι μπαίνουν στους ρόλους που είχαν ερμηνεύσει στο παρελθόν. 

Εντελώς προσωπικό και εν μέρει άνισο φιλμ για τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ηθοποιού και σκηνοθέτη και τον ηθοποιό ο οποίος χάνεται στο ρόλο. Όλη η ταινία είναι στημένη στο εύρημα του έργου μέσα στο έργο και του θεατρικού σε ταινία μέσα στην ταινία που σαφώς θα ξενίσει τον ανυποψίαστο θεατή. Η αλήθεια είναι πως το τρυκ αυτό δεν λειτουργεί με απόλυτη επιτυχία, αλλά δεν παύει να έχει ορισμένες πολύ καλές στιγμές από άποψη ερμηνειών και αισθητικής, ενώ σπάνια έχεις τη δυνατότητα να δεις όλους αυτούς τους σπουδαίους ηθοποιούς μαζεμένους σε μία ταινία. Το αποδέχεσαι ως παιχνίδι και προχωράς, διαφορετικά πολύ εύκολα το απορρίπτεις. Εξαιρετική (αν και παράταιρη) η μουσική του Μαρκ Σνόου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)