Τελευταία αποστολή (1949) (Α/Μ)


Δραματική ταινία σε συμπαραγωγή Φιλοποίμενος Φίνου/Απόλλων Φιλμ, σε σκηνοθεσία Νίκου Τσιφόρου, με τους Σμαρούλα Γιούλη, Βασίλη Διαμαντόπουλο, Μιράντα Μυράτ, Νίκο Τζόγια, Δήμο Σταρένιο, Ρένο Κουλμάση. 

Λίγο μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μια κοπέλα πυροβολεί και σκοτώνει εν ψυχρώ τη μητέρα της. Στο αστυνομικό τμήμα όπου οδηγείται, αφηγείται τα γεγονότα που την οδήγησαν σε αυτήν τη φριχτή πράξη.

Πολύ φροντισμένη παραγωγή -ειδικά αν λάβουμε υπ'όψιν μας τη χρονική περίοδο που γυρίστηκε- με την υπογραφή του Φίνου προτού η Finos Film γίνει σήμα κατατεθέν. Καλογραμμένη και η η ιστορία, δια χειρός Νίκου Τσιφόρου, που μπορεί να δείχνει κάπως ντεμοντέ με το εύρημα του φλας μπακ και ίσως λίγο περισσότερο πατριωτική από όσο θα έπρεπε, αλλά καταφέρνει να συνδυάζει άριστα το κατοχικό δράμα με την αισθηματική ιστορία. Εξαιρετική η Μιράντα Μυράτ, πάρα πολύ καλός και ένα πιτσιρίκος που πρωταγωνιστεί, ο Κίμων Φλέτος, εφηβάκι, αλλά με πολύ καλή παρουσία και παίξιμο, στην πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση. Στους δε τίτλους, συναντάμε τον Μάρκο Ζέρβα, μετέπειτα παραγωγό και σκηνογράφο της Finos, να εκτελεί χρέη τεχνικού ήχου.

Παρά τις αδυναμίες της, η ταινία, πληροί όλες τις προδιαγραφές, και αποτελεί σινεμά χωρίς εκπτώσεις. Όπως το έχω ξαναπεί, είναι πραγματικά κρίμα όλες οι προσπάθειες στα χρόνια του '40 και του '50 να οδηγήσουν στην άλωση που πραγματοποιήθηκε στον ελληνικό κινηματογράφο από το '60 και μετά, με τους άσχετους που εισέβαλαν και αυτοβαφτίστηκαν παραγωγοί και σκηνοθέτες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)