Κουράστηκα να σ'αποκτήσω (1963) (Α/Μ)


Εναλλακτικός τίτλος: Αρχόντισσα

Δραματική ταινία του Θανάση Σπηλιώτη, σε σκηνοθεσία Ερρίκου Θαλασσινού, με τους Μάρθα Βούρτση, Γιώργο Καμπανέλλη, Τζαβάλα Καρούσο, Έφη Οικονόμου, Πέτρο Κυριακό, Κώστα Πίτσιο. 

Ο μεγαλοκαπετάνιος σε ένα νησί δεν επιτρέπει στην κόρη του τη Μάρθα να παντρευτεί έναν φτωχό ναυτικό, αφού θέλει να τη δώσει με προξενιό σε έναν πλούσιο. Ο αγαπημένος της φεύγει από το νησί για την Αθήνα, όπου διάφορες παρεξηγήσεις τον ρίχνουν στην αγκαλιά μιας φίλης της Μάρθας που τον ήθελε πάντα από καπρίτσιο.

Κλασσικό μελό του ελληνικού σινεμά, το οποίο ουσιαστικά στήθηκε επάνω στο τραγούδι "Αρχόντισσα" του Βασίλη Τσιτσάνη, ο οποίος εμφανίζεται και στην ταινία όπου ακούγονται και άλλα τραγούδια του. Το θέμα είναι πως αδυνατώ να έχω ολοκληρωμένη άποψη για το φιλμ, καθώς η κόπια που κυκλοφορεί στην τηλεόραση αυτήν την εποχή (μεταδόθηκε από την ΕΡΤ2) είναι καθ' όλα ύποπτη. Και εξηγούμαι: η διάρκεια της ταινίας αναφέρεται στα 90', ενώ η κόπια που είδα μετά βίας αγγίζει τα 70. Και δεν είναι απλά ότι έχουν χαθεί 20 λεπτά, είναι πως έχουν προστεθεί τουλάχιστον άλλα 20' από άλλες ταινίες. Τι τον Τάσο Γιαννόπουλο βλέπουμε να λέει ανέκδοτα και να κάνει μιμήσεις, τι την Πόλυ Πάνου να τραγουδάει άνευ λόγου και αιτίας, τι πλάνα από τον Πειραιά συνοδεία αφήγησης περί ξενιτιάς, τι τη Μάρθα Βούρτση να βρίσκεται -μετά το καράβι που την έφερε στον Πειραιά- σε τραίνο από όπου κατεβαίνει στον σταθμό Λαρίσης και την πατάει αυτοκίνητο, που όμως μετά δεν αναφέρεται ποτέ στην ιστορία. Εμφανώς τα αρνητικά έχουν χαθεί, και πρέπει από το αρχικό φιλμ να έχουν σωθεί μετά βίας 45 λεπτά υλικού. Το να του κολλάς όμως άλλα αντί άλλων αποσπάσματα από όποια ταινία βρήκες μπροστά σου, μόνο και μόνο για την πας να ξεπεράσει τη μια ώρα και να την πουλήσεις στην τηλεόραση είναι σκέτη κοροϊδία.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)