Σε ποιον να πω τον πόνο μου; (1964) (Α/Μ)


Αισθηματικό δράμα της Σπηλιώτης Φιλμ σε σκηνοθεσία Φίλιππου Φυλακτού, με τους Μαριάννα Κουράκου, Γιώργο Καμπανέλλη, Γιάννη Αργύρη, Νίκο Τσαχιρίδη, Ραφαήλ Ντενόγια, Γιάννη Κάσδαγλη, Πόπη Μέγγουλα, Βίκυ Παππά, Μαρία Γιουρούση.

Ένας ναυτικός που είναι πολύ καιρό άνεργος, δέχεται να δουλέψει ως μηχανικός στα ναυπηγεία ώστε να μπορέσει να παντρευτεί την αρραβωνιαστικιά του. Η τυχαία γνωριμία του όμως με την κόρη του εφοπλιστή στο καράβι του οποίου εργάζεται, πυροδοτεί έναν κεραυνοβόλο έρωτα, χωρίς προοπτική. Από τη μια ο πάμπλουτος πατέρας που έχει κανονίσει γάμο συμφέροντος για την κόρη του και από την άλλη οι τύψεις και η υποχρέωση που ο νεαρός ναυτικός νιώθει έναντι της αρραβωνιαστικιάς του που δεν μπορεί να εκθέσει, στήνουν ανυπέρβλητα εμπόδια, έως ότου κάποιες αποκαλύψεις από το παρελθόν προκαλέσουν τη μοίρα.

Ο Φίλιππος Φυλακτός γράφει και σκηνοθετεί ένα αξιοπρεπές μελό της φτωχογειτονιάς και του μπουζουκιού, για φτωχούς πλην τίμιους νέους και πλούσιες κοπέλες που ερωτεύονται αληθινά κόντρα στις συμβάσεις που ήθελαν τότε τα πλουσιοκόριτσα να συμπεριφέρονται ως κακομαθημένες αντροχωρίστρες. Στην περίπτωσή μας τα πράγματα φαντάζουν -ας πούμε- πιο ρεαλιστικά αφού οι πλούσιοι δεν είναι οι ντε φάκτο κακοί της υπόθεσης ούτε η παρατημένη αρραβωνιάρα είναι το άμοιρο θύμα. Από εκεί και μετά όμως, αρχίζουν όλες οι "υποχρεώσεις" του λαϊκού σινεμά της εποχής (με περίτρανο παράδειγμα τον άσχετο αλλά ψυχοπονιάρη τίτλο) και μαζί όλες οι παθογένειές του, με μονολόγους γεμάτους δάκρυα, φτωχό ήχο και φωνοληψία και λύσεις-ευκολάκια που οδηγούν εξπρές προς το αίσιο φινάλε (που τουλάχιστον δεν είναι αυτό που κατά παράδοση θα περιμέναμε). Στα συν της ταινίας τα εξωτερικά γυρίσματα σε φυσικούς χώρους που αποτυπώνουν τις φτωχογειτονιές της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης του Περάματος αλλά και τον Πειραιά της εποχής και τα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη, ο οποίος και εμφανίζεται επί της οθόνης παρέα (μεταξύ άλλων) με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και τη Ρίτα Σακελλαρίου. Είχε κάνει τα εισιτηριάκια της στα χρόνια της.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook και στο Instagram.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)