Can-Can (1960)



Ελληνικός τίτλος: Καν Καν

Μιούζικαλ της Fox σε σκηνοθεσία Γουώλτερ Λανγκ, με τους Φρανκ Σινάτρα, Σίρλεϋ ΜακΛέην, Μωρίς Σεβαλιέ, Λουί Ζουρντάν.

Στο Παρίσι του 1896, η καλόκαρδη, ρομαντική μα τόσο αφελής Σιμόν Πιστάς, ιδιοκτήτρια ενός καμπαρέ, για να κάνει τον αγαπημένο της να ζηλέψει, πέφτει στον έρωτα ενός δικαστή, ο οποίος έχει θέσει ως στόχο του να εξαφανίσει τον ανήθικο χορό Καν Καν, που ούτως ή άλλως έχει χαρακτηριστεί επισήμως παράνομος. 

Κινηματογραφική διασκευή -πολύ χαλαρή όμως- του ομότιτλου θεατρικού μιούζικαλ με τραγούδια του Κόουλ Πόρτερ, το οποίο είχε σημειώσει μεγάλη επιτυχία στις σκηνές της Νέας Υόρκης αλλά και του Λονδίνου κάπου 7 χρόνια νωρίτερα. Το σενάριο ξαναγράφεται για την ταινία στην οποία πλέον προστίθεται ο χαρακτήρας του δικηγόρου και εραστή της Σιμόν, δημιουργώντας ένα ιντριγκαδόρικο τρίγωνο, ενώ στα τραγούδια που ο Κόουλ Πόρτερ είχε γράψει ειδικά για την παράσταση, μεταξύ των οποίων συναντάμε τα εμβληματικά "I Love Paris," "It's All Right With Me" και "C'est Magnifique" προστίθενται και άλλες δημοφιλείς επιτυχίες του συνθέτη, όπως τα "Let's Do It," "Just One of Those Things" και "You Do Something to Me." Ως αποτέλεσμα έχουμε στη διάθεσή μας ένα εξαιρετικό soundtrack, πλημμυρισμένο με πολυαγαπημένα ακούσματα που φτιάχνουν τη διάθεση. 

Βέβαια, η διάθεσή μας έχει ήδη φτιάξει από την αξιαγάπητη Σίρλεϋ ΜακΛέην, η οποία είναι απολαυστική στον ρόλο της αφελούς αλλά και παμπόνηρης καμπαρετζούς, πλαισιωμένη από τον Φρανκ Σινάτρα και τον Λουί Ζουρντάν που υποδύονται τους άντρες της ζωής της. Έξυπνες ατάκες, άπλετο χιούμορ, λαμπερά μουσικά μέρη, κάποιες χοντράδες εκεί ενδιάμεσα αλλά και μια παραμυθένια αφέλεια μετατρέπουν το "Καν Καν" σε μια ανάλαφρη κινηματογραφική απόλαυση, λουσμένη σε χρώματα φωτεινά και σε ένα Παρίσι χτισμένο όλο στα πλατώ της Fox. Η αλήθεια είναι πως η ιστορία από ένα σημείο και μετά αρχίζει να κάνει κύκλους γύρω από τον εαυτό της και κάποια πράγματα επαναλαμβάνονται, όμως στην τελική δεν σε απασχολεί ιδιαίτερα, αφού η ταινία σε παρασύρει στη χαριτωμένη δίνη της και τα τραγούδια σε αναγκάζουν να τα μουρμουρίζεις κι εσύ, καθώς αφήνεσαι στη γοητευτική της αφέλεια με ένα χαμόγελο που δεν φεύγει ποτέ από το πρόσωπό σου. 

H ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ Έγχρωμων Κουστουμιών και Μουσικής Επένδυσης σε Μουσική Ταινία.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)