Το τανγκό των Χριστουγέννων (2011)


Δραματική αισθηματική ταινία της Village σε σκηνοθεσία Νίκου Κουτελιδάκη, με τους Γιάννη Μπέζο, Γιάννη Στάνκογλου, Αντίνοο Αλμπάνη, Βίκυ Παπαδοπούλου, Ελένη Κοκκίδου.

Παραμονές Χριστουγέννων 1970 σε ένα στρατόπεδο στην παραμεθόριο του Έβρου. Ο υπολοχαγός Στέφανος Καραμανίδης είναι κρυφά ερωτευμένος με τη σύζυγο του Διοικητή και ονειρεύεται τη στιγμή της χριστουγεννιάτικης γιορτής όταν θα της ζητήσει να χορέψουν τανγκό. Για τον λόγο αυτό, ζητά από έναν φαντάρο που έχει αναλάβει το καλλιτεχνικό μέρος της γιορτής, να του μάθει τα βήματα μέσα στις τέσσερις ημέρες που απομένουν.

Υψηλής αισθητικής και σοβαρότατων προθέσεων μεταφορά του best seller του Γιάννη Ξανθούλη στη μεγάλη οθόνη δια χειρός Village, την εποχή που ο όμιλος, ακόμα και μετά την αποχώρηση των Αυστραλών από την Ελλάδα, επένδυε σημαντικά στην ελληνική παραγωγή, έχοντας ήδη στο ενεργητικό του ένα σερί επιτυχιών. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της ταινίας είναι το καστ των πέντε βασικών ρόλων, όλοι εκ των οποίων αποδίδουν με συγκλονιστική ακρίβεια τους πολύπλοκους σε μεταπτώσεις χαρακτήρες του δράματος. Ο Γιάννης Μπέζος είναι ο ιδανικός αντισυνταγματάρχης Μανώλης Λόγγος, με όλη την αυστηρότητα, τη συναισθηματική αποστασιοποίηση και τις λεπτές διακυμάνσεις ευαισθησίας πίσω από το σκληρό προσωπείο του Διοικητή. Ο Γιάννης Στάνκογλου υπογράφει στην εντέλεια τον κρυφά ερωτευμένο αλλά και κρυφά ανθρώπινο υπολοχαγό που από τη μια σαρώνει τα πάντα με τις φωνές και τη σκληρή του συμπεριφορά και από την άλλη αφήνεται να παραδοθεί οικειοθελώς στη δίνη των συναισθημάτων και κατά κύριο λόγο στη μοναξιά του. Απόλυτα προσηλωμένη στις συνθήκες του ρόλου της οικονόμου της οικογένειας του Αντισυνταγματάρχη, η Ελένη Κοκκίδου παίζει με όλους αυτούς τους δυσδιάκριτους μα απόλυτα ελεγχόμενους υπαινιγμούς στο βλέμμα και τη φωνή της, ενώ η Βίκυ Παπαδοπούλου είναι η κουρασμένη από την εγκατάλειψη δεδομένη σύζυγος που αποζητά στιγμές χαράς, σαν συντετριμμένη βαμπ του παλιού Χόλυγουντ. Όμως είναι ο Αντίνοος Αλμπάνης, ο οποίος δίνει μόνος του ένα μικρό ρεσιτάλ στον ρόλο του φαντάρου Λάζαρου Λαζάρου που διχάζεται ανάμεσα στο καθήκον και τον δικό του κρυφό έρωτα που θα τον στοιχειώνει για μια ζωή. Είναι να θαυμάζεις τον τρόπο που το φοβισμένο βλέμμα αντρώνεται πίσω από τη θαμμένη του αυτοπεποίθηση αλλά και τη συντριβή στο πρόσωπό του, την οποία κατευθύνει από τα σωθικά του, χωρίς ίχνος προσποίησης. Ο ρόλος του είναι αυτός με τις μεγαλύτερες δυσκολίες, ιδιαίτερα δε καθώς είναι αυτός που δεν βοηθιέται από το σενάριο.

Βλέπετε, η σεναριακή διασκευή του Βαγγέλη Νάσση, μολονότι χαίρει ενός εξαιρετικού ρυθμού και πολύ δουλεμένων διαλόγων, είναι στα σημεία της άνιση, ιδιαίτερα δε στη θεμελιώδη για την ταινία σκηνή του Γιάννη Στάνκογλου και του Αντίνοου Αλμπάνη. Αυτό το περιβόητο και καθοριστικό για όλους φιλί έρχεται και φεύγει αστραπιαία, παρ' ό,τι ο Γιάννης Κουτελιδάκης προσπαθεί να το σώσει. Το κυριότερο πρόβλημα δε είναι πως το φιλί αυτό έρχεται απροειδοποίητα και ξαφνικά, χωρίς ποτέ νωρίτερα το σενάριο να έχει δώσει την παραμικρή ένδειξη για την ερωτική έλξη που προκαλεί στον νεαρό φαντάρο ο υπαξιωματικός του. 

Ατμοσφαιρική και λειτουργική η φωτογραφία του Γιάννη Δρακουλαράκου μεταφέρει στην οθόνη και άρα και στον θεατή τη μελαγχολία του τόπου και των ηρώων. Η μουσική του Γιάννου Αιόλου είναι μελωδική και με εντάσεις, η σκηνοθετική επιλογή όμως να ακούγεται σχεδόν διαρκώς προδίδει μια τηλεοπτική καταβολή ενώ πνίγει το συναίσθημα, αφαιρώντας τις απαραίτητες σιωπές. Το "Τανγκό των Χριστουγέννων" σημείωσε επιτυχία στα ταμεία των κινηματογράφων ενώ συγκέντρωσε 5 υποψηφιότητες στα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, αποσπώντας τελικά 3: Ενδυματολογίας, Σκηνογραφίας και Μουσικής.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)