Chéri, fais-moi peur (1958)

 


Ελληνικός τίτλος: Αγάπη μου, τρόμαξέ με

Κωμωδία της Pathé σε σκηνοθεσία Ζακ Πινοτώ, με τους Νταρύ Κολ, Τίλντα Ταμάρ, Σοφί Ντωμιέ, Ζακλίν Μαγιάν, Ζακ Ντυφιλό, Πιερ Μοντύ.

Ο Ζερόμ Λενουάρ, ένας διάσημος συγγραφέας βιβλίων μυστηρίου, κερδίζει το μέγα βραβείο της επιτροπής γυναικών, το οποίο συνοδεύεται από έπαθλο 1 εκατ. γαλλικών φράγκων. Για να απολαύσει τη βράβευσή του, ταξιδεύει σε ένα χιονοδρομικό θέρετρο στις Άλπεις, παραμονές Χριστουγέννων, όπου σκοπεύει να εκμεταλλευθεί τη φήμη του και τον αντίκτυπό της στις θαυμάστριές του. Αυτό που δεν ξέρει όμως είναι πως στο ξενοδοχείο καραδοκούν δύο ομάδες σοβιετικών και αμερικανών κατασκόπων που περιμένουν την άφιξη του μυστηριώδους πράκτορα Χ23. Από μια σειρά αλλεπάλληλων παρεξηγήσεων, όλοι θεωρούν πως ο φευγάτος συγγραφέας είναι στην πραγματικότητα αυτός που μεταφέρει το άκρως απόρρητο μήνυμα, οπότε το πολυτελές θέρετρο μετατρέπεται πολύ γρήγορα σε τρελοκομείο.

Μπαλαφάρα είναι, μέσα στην υπερβολή και στη χοντρή πλάκα, που όμως καταφέρνει έστω και μέσα στις αδυναμίες της να μετατραπεί σχεδόν σε καρτούν με ζωντανούς ήρωες. Κακά τα ψέματα, υπάρχουν σημεία που σε κάνουν να γελάς, όλο μαζί όμως είναι άχαρο, παρά τις αστείες του στιγμές. Στην πραγματικότητα, η ταινία στήθηκε εξ ολοκλήρου επάνω στον πρωταγωνιστή της, τον διάσημο κωμικό της εποχής Νταρύ Κολ, ο οποίος με την αστεία εμφάνισή του, το αδύνατο εύπλαστο σώμα του και τις διαρκείς μούτες και υπερβολές είναι που σηκώνει όλο το φιλμ επάνω του. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που το "Αγάπη μου, τρόμαξέ με" μετατρέπεται σε καρτούν από ένα σημείο και μετά, ακομπλεξάριστα είναι η αλήθεια, ενόσω αφήνεται (έστω και εξ αποστάσεως) και στις διαθέσεις του μπουλβάρ (πόρτες ανοίγουν-πόρτες κλείνουν). Ο Ζακ Πινοτώ, γνωρίζοντας πολύ καλά τι έχει στα χέρια του και πώς πρέπει να το διαχειριστεί, σκηνοθετεί την ταινία στα άκρα, με βοηθό του τον μοντέρ Ζωρζ Αρνστάμ, που κόβει και ράβει τα πλάνα σαν τρελός, ενισχύοντας αυτήν την slapstick αίσθηση κινουμένων σχεδίων, ιδιαίτερα όσο το φιλμ οδεύει προς το φινάλε. Μέσα σε αυτό το "τσίρκο" από αλλόκοτους, ακραίους χαρακτήρες, ξεχωρίζει η Ζακλίν Μαγιάν για τον απολαυστικό τρόπο με τον οποίο ερμηνεύει τη σοβιετική πράκτορα Νατάσα Ντούμπροβνο. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)