Les parasites (1999)


Κωμωδία του Studio Canal+ σε σκηνοθεσία Φιλίπ ντε Σωβρόν, με τους Λιονέλ Αμπελανσκί, Ουλάζ Αμπούρ, Σαμπίν Μπάιγ, Πασκάλ Ελμπέ, Ρολάν Μαρκιζιό, Φρεντερίκ Σωρέλ, Ελί Σεμούν.

Ο Ουλάζ περιμένει πώς και πώς το ρεβεγιόν της πρωτοχρονιάς στο σπίτι της αγαπημένης του Πατρισιά ώστε να της εξομολογηθεί τον έρωτά του. Λίγες ώρες απομένουν μέχρι τη μεγάλη στιγμή και έως τότε φροντίζει να ταχτοποιήσει όλες τις λεπτομέρειες που θα του διασφαλίσουν πως τίποτα δεν θα πάει στραβά. Στο μεταξύ: 1) Ο ιδιοκτήτης του βίντεο κλαμπ όπου εργάζεται τον βάζει να μετακομίσει όλες τις τσόντες από το μαγαζί επειδή σκάει μύτη η γυναίκα του που δεν θέλει άσεμνες βιντεοκασέτες. 2) Αποφυλακίζεται ένας ημίτρελος φίλος τους που σκορπάει το χάος παντού όπου βρεθεί. 3) Η μαμά του τον προξενεύει με την κόρη οικογενειακών τους φίλων την οποία και του φορτώνει το βράδυ του ρεβεγιόν. 4) Κλειδώνεται σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο στη μέση του πουθενά. 5) Ο πλούσιος κολλητός του την πέφτει στην αγαπημένη του. 6) Ο αστυνομικός διοικητής του τοπικού Τμήματος οδηγείται σταδιακά στην τρέλα αφού η γυναίκα του τον εγκατέλειψε για έναν ματατζή.

Σωστό τρελοκομείο, με ένα μάτσο ακραίους αλλά στο βάθος τους συμπαθέστατους χαρακτήρες σε ακραίες καταστάσεις κατά τη διάρκεια της παραμονής του νέου έτους, η ταινία προσφέρει άφθονο γέλιο στον καλοπροαίρετο θεατή, παρά το χάος της. Αυτό που έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον και συνάμα κάμποση πλάκα είναι το θεότρελο σενάριο που κατά έναν παράξενο τρόπο λειτουργεί τόσο ως συρραφή επιθεωρησιακών αποσπασμάτων αλλά και στο σύνολό του ως ενιαία ιστορία, συνδέοντας διαρκώς τα ασύνδετα, χωρίς όμως απαραίτητα να ξέρει και προς τα πού πηγαίνει, όπως αποδεικνύεται και από το ξαφνικό και μετέωρο φινάλε. Παρά τις αδυναμίες του όμως είναι αστείο, γρήγορο και διασκεδαστικό μέσα στην υπερβολή του, ενώ χαρίζει κάποιες ιδιαίτερα αστείες σκηνές.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)