The tourist (2022)


Περιπετειώδης σειρά θρίλερ του BBC, δημουργία των Χάρρυ και Τζακ Γουίλλιαμς, με τους Τζέημι Ντόρναν, Ντανιέλ Μακντόναλντ, Σάλομ Μπρουν-Φράνκλιν, Όλαφουρ Ντάρι Όλαφσον, Ντέημον Χέριμαν, Κάμιλ Έλις, Άλεξ Δημητριάδη, Άλεξ Ανδρέα, Βικτώρια Χαραλαμπίδου.

Κυνηγημένος από μια νταλίκα στην εσχατιά της αυστραλιανής ερήμου, ένας άντρας τραυματίζεται βαριά και ξυπνά στο νοσοκομείο με αμνησία. Χωρίς το παραμικρό στοιχείο επάνω του που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ταυτοποίησή του, ακολουθεί απλά ένα σημείωμα που βρίσκεται στην τσέπη του παντελονιού του, με μοναδική βοηθό μια εκπαιδευόμενη αστυνομικό.

Τα γουέστερν του Σέρτζιο Λεόνε συναντούν την πικρή ειρωνεία των αδελφών Κοέν σε τούτην εδώ τη συναρπαστική 6ωρη σειρά που φέρει την υπογραφή των σεναριογράφων της επίσης εξαιρετικής "Εξαφάνισης".  Από τα πρώτα κιόλας λεπτά του πρώτου επεισοδίου, η αγωνιώδης καταδίωξη του άγνωστου άντρα από μια νταλίκα στο έρημο τοπίο της Αυστραλίας δίνει το στίγμα των δημιουργών σε κάθε επίπεδο. Η σκηνοθεσία της αρχικής σεκάνς είναι μεγάλο σινεμά, η φωτογραφία βουλιάζει στο καφέ της άμμου και της ξεραΐλας, ενώ το μοντάζ κόβει την ανάσα με τις μετρημένες στο κλάσμα του δευτερολέπτου εναλλαγές γενικών και κοντινών. Κι όταν η αδρεναλίνη και η σκόνη κατακαθίσουν, γίνονται οι συστάσεις των χαρακτήρων, μέσω ενός casting που αξίζει πολλά, μα πάρα πολλά συγχαρητήρια.

Όλοι ξέρουμε το ταλέντο του Τζέημι Ντόρναν, όμως εδώ γίνεται ο απόλυτος πρωταγωνιστής καθώς μας ξεναγεί στα γεγονότα μέσα από τη δική του άγνοια, με μια ερμηνεία μεστή, χαμένη στη λήθη, κατευθυνόμενη όμως από μια εσωτερική ανάγκη να μάθει τι διάολο συμβαίνει και μαζί από το ένστικτο της επιβίωσης. Χωρίς να χάνει ποτέ το μέτρο, εξισορροπεί με ακρίβεια το macho του ήρωα που υποδύεται με την αθωότητα ενός μικρού παιδιού που ανακαλύπτει τον κόσμο, όταν το κάθε στοιχείο -μικρό ή μεγάλο- τον φέρνει πιο κοντά σε αυτό που ήταν και σε αυτό που θα γίνει στο μέλλον. Αναπάντεχη ντάμα του η εξαιρετικής λεπτότητας και διακυμάνσεων Ντανιέλ Μακντόναλντ στον ρόλο της καταπιεσμένης, αφελούς, καλοπροαίρετης και ακριβοδίκαιης αστυνομικού Έλεν Τσέημπερς, που από τις πρόβες χορού του γάμου της βρίσκεται μπλεγμένη σε μια αιματηρή περιπέτεια, προτάσσοντας ένα θάρρος που ούτε η ίδια ήξερε πως έκρυβε μέσα της. Στον "νουάρ" ρόλο της φαμ φατάλ, η γοητευτική Σάλομ Μπρουν-Φράνκλιν υποδύεται με ευελιξία αυτό που ενδεχομένων ποτέ δεν είναι στην πραγματικότητα, ενώ ο θηριώδης -από κάθε άποψη- Μπίλυ του Όλαφουρ Ντάρι Όλαφσον είναι ο απόλυτος εκτελεστής, ουσιωδώς απειλητικός ακόμα κι όταν κάνει πλάκα. Στο ίδιο μήκος κύματος, μεταξύ φαιδρού και τρόμου, κινείται και ο Άλεξ Δημητριάδης, προσφέροντας έναν αναπάντεχο και ψυχρό Κώστα Πανηγύρη, εγκέφαλο ενδεχομένως όλων όσα συμβαίνουν, αποφασιστικό και παραδομένο στο LSD και στο διαταραγμένο του μυαλό.

Ένα τέτοιο τσίρκο διαφορετικών χαρακτήρων και συμπεριφορών θα μπορούσε πανεύκολα να τινάξει το εγχείρημα στον αέρα, καθώς ο κίνδυνος του εκτροχιασμού στην μπαλαφάρα ελλοχεύει διαρκώς. Όμως ο σφικτός εναγκαλισμός του ευφυούς σεναρίου με την κινηματογραφικής επίγνωσης σκηνοθεσία εξασφαλίζουν όχι μόνο τις απρόσκοπτες εναλλαγές από την αγωνία στην ελαφρότητα μα διαμορφώνουν αληθινούς μέσα στην υπερβολή τους ρόλους που πατάνε γερά και με υπόσταση στην οθόνη, χωρίς να γίνονται ποτέ καρικατούρες του εαυτού τους. Με μια συνολική αισθητική γουέστερν σε ύφος, εικόνα και μουσικές, φιλτραρισμένη μέσα από μια ολόφρεσκη ματιά αποστασιοποίησης και διακριτικού αυτοσαρκασμού, ο "Τουρίστας", χωρίς τους ενδιάμεσους τίτλους αρχής και τέλους του κάθε επεισοδίου, είναι μια 6ωρη ταινία που κόβει την ανάσα, την οποία παρακολουθείς στην τσίτα, παραδομένος στις διαρκείς εκπλήξεις που επιφυλάσσει και στους αλλοπρόσαλλους μα στο βάθος τους οικείους χαρακτήρες. Κι επειδή ανέφερα τη μουσική λίγο πιο πάνω, ας πούμε απλά πως ο Μιχάλης Ρακιντζής τώρα δικαιώνεται.

Η σειρά που ξεκίνησε ως "μίνι" υπήρξε η μεγαλύτερη επιτυχία της βρετανικής τηλεόρασης το 2022, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή που μιλάμε, οι δημιουργοί της να έχουν πιάσει και πάλι τα μολύβια τους για να δουν πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί ένας δεύτερος κύκλος.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook και στο Instagram.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)