I'll Be Home for Christmas (1988)


Ελληνικός τίτλος: Θα είμαι σπίτι τα Χριστούγεννα

Χριστουγεννιάτικη δραματική τηλεταινία του NBC, σε σκηνοθεσία Μάρβιν Τζ. Τσόμσκυ, με τους Χαλ Χόλμπρουκ, Εύα Μαρί Σαιντ, Νάνσυ Τράβις, Πήτερ Γκάλαχερ, Τζέησον Όλιβερ Λίπσετ, Ντέηβιντ Μόσκοου, Κόρτνεϋ Κοξ, Τσαρλς Τάυνερ, Γουίπ Χάμπλεϋ. 

Χριστούγεννα 1944, στη μικρή πόλη του Ρόκπορτ, η οικογένεια Μπάντυ ετοιμάζεται για την ανέλπιστη οικογενειακή συγκέντρωση. Καθώς φαίνεται, η τύχη χαμογέλασε εκείνες τις δύσκολες μέρες του πολέμου και όλα τους τα παιδιά θα κατορθώσουν να έρθουν σπίτι για τα Χριστούγεννα. Με τον ταχυδρόμο να μοιράζει δυστυχής τηλεγραφήματα με άσχημα μαντάτα από το μέτωπο στους γείτονες, η μικρή πόλη στενάζει στο παντοπωλείο, αγοράζοντας τρόφιμα με το δελτίο και με μοναδική τους απαντοχή την ελπίδα και την πίστη τους για το καλύτερο που φέρνουν μαζί τους οι άγιες εκείνες μέρες.

Παλαιού τύπου, ορθόδοξη τηλεταινία από τις εποχές που η μικρή οθόνη στις ΗΠΑ φιλοξενούσε αξιοπρόσεκτες παραγωγές, σαφέστατα μικρότερου μεγέθους από αυτές του σινεμά, γυρισμένες όμως με φροντίδα, αποπνέοντας τον αέρα του ξεχωριστού. Εξ ου και στη συγκεκριμένη περίπτωση το πρωταγωνιστικό δίδυμο Χαλ Χόλμπρουκ και Εύα Μαρί Σαιντ που προσδίδουν έξτρα κύρος στην ταινία, πλαισιωμένοι από ένα φροντισμένο καστ στο οποίο συναντάμε τόσο τον Πήτερ Γκάλαχερ όσο και τη νεότατη τότε Κόρτνεϋ Κοξ στο ξεκίνημα της καριέρας της. Σε αντίθεση με αυτό που εκλαμβάνουμε σήμερα από τις χριστουγεννιάτικες τηλεταινίες, το "Θα είμαι σπίτι τα Χριστούγεννα" απέχει μίλια από την αφελή αισιοδοξία και τους τυχαίους κεραυνοβόλους έρωτες, εστιάζοντας σε μια δύσκολή χρονική περίοδο και στο δράμα μιας οικογένειας που τολμά ακόμα να ελπίζει για μια ανάσα ανεμελιάς. Χωρίς κορώνες και υπερβολές, με μια ακόμα πρωτόγνωρη για την εποχή και τα ήθη της τηλεόρασης κινηματογραφική προσέγγιση, η ταινία ξεχωρίζει για τη σοβαρότητα με την οποία προσεγγίζει το θέμα της, τις άρτιες ερμηνείες και τη φροντίδα στις λεπτομέρειες. Τιμήθηκε με Emmy Σκηνογραφίας, ενώ ο Τζέησον Όλιβερ Λίπσετ ήταν υποψήφιος στην κατηγορία Καλύτερου Νέου Ηθοποιού.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)