Grantchester (Σαιζόν 1-5, 2014-2020)




Αστυνομική σειρά του ITV δημιουργία της Ντέηζυ Κούλαμ, με τους Τζέημς Νόρτον, Ρόμπσον Γκρην, Τομ Μπρίτνυ, Τέσα Πηκ-Τζόουνς, Αλ Γουήβερ, Κέησυ Έηνσγουωρθ.

Πώς θα σας φαινόταν μια αστυνομική σειρά εξιχνίασης εγκλημάτων, όπου την αστυνομία βοηθά ένας ιερέας; Στο μυαλό του συγγραφέα Τζέημς Ράνσι φάνηκε πολύ η καλή η ιδέα, έτσι και κυκλοφόρησε τη σειρά βιβλίων "The Grantchester Mysteries" στην οποία βασίστηκε και η σειρά του ITV, το οποίο επίσης θεώρησε την ιδέα πολύ καλή. Και κάπως έτσι γεννήθηκε το "Grantchester", αναμφισβήτητα μία από τις πιο αγαπημένες σειρές της βρετανικής τηλεόρασης, γεγονός που επιβεβαιώνται από τις 5 σαιζόν που έχουν ήδη μεταδοθεί και από την 6η που βρίσκεται σε αναμονή. Δεν είναι όμως μόνο η ιδέα που είναι καλή, είναι και η εκτέλεση, καθώς και η προσοχή που έχει δοθεί σε κάθε λεπτομέρεια, με πρώτη και καλύτερη τους βασικούς ρόλους και το καστ.

Οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές είναι ο ιερέας Σίντνεϋ Τσέημπερς και ο αστυνόμος Τζόρντι Κήτινγκ, δύο άνθρωποι εκ διαμέτρου αντίθετοι σε στάση ζωής, φιλοσοφία και συμπεριφορά, που όμως με αφορμή τα εγκλήματα που αντιμετωπίζουν έρχονται κοντά, αναγνωρίζοντας ο ένας το ακέραιο του χαρακτήρα του άλλου, μέσα από μια φιλία ισχυρή όσο και γεμάτη αντιπαραθέσεις. Όπως καταλαβαίνετε, ο παπάς μας δεν είναι εντελώς παπαδοπαίδι... Έχοντας στρατιωτική προϊστορία στους Σκώτους Φύλακες, ο Σίντνεϋ και μάγκας είναι, και περπατημένος, και γυμνασμένος και κούκλος, με τα ράσα που φορά να τον μετατρέπουν αυτόματα σε φαντασίωση. Αφήστε δε που ούτε φρόνιμος είναι, αφού ουδέποτε, παρά τις τύψεις και τις ενοχές που νιώθει, δεν έπαψε να ενδιαφέρεται για τις γυναίκες, με όχι τόσο καλή κατάληξη μέσα στη ροή των επεισοδίων. Απέναντί του, ο οικογενειάρχης, σκληροτράχηλος μα και με χρυσή καρδιά αστυνομικός, έχει να αντιμετωπίσει τις παραξενιές του απρόσμενου αυτού συνεργάτη, κρατώντας θέση απόστασης από την Εκκλησία και έχοντας να αντιμετωπίσει τους δικούς του δαίμονες και τα προβλήματα της οικογένειάς του. Εξίσου ενδιαφέρον και λειτουργικός στην εξέλιξη της κάθε αυτοτελούς ιστορίας αλλά και ευρύτερα της σειράς είναι και ο μικρόκοσμος που τους περιβάλλει, με κυρίαρχους τον κρυφά ομοφυλόφιλο νεωκόρο της εκκλησίας και τη βαθιά πουριτανή, όπως κάθε μεσήλικη βρετανίδα που σέβεται τον εαυτό της, οικονόμο του σπιτιού όπου κατοικούν. 

Με σενάρια που συνδυάζουν αρμονικά το "βρες τον ένοχο" με το ανθρώπινο δράμα θύτη και θυμάτων, εξαιρετική φωτογραφία και σκηνογραφία, αλλά και ερμηνείες που δεν προδίσουν ποτέ το θέμα και το ύφος της σειράς, το "Grantchester" γίνεται πανεύκολα εθιστικό και σε κάνει να παρακαλάς για περισσότερα επεισόδια από τα μόλις 6 του κάθε κύκλου. Βέβαια, υπήρξε στην αρχή της τέταρτης σαιζόν μια ξαφνική ανατροπή στο καστ, με τον Τζέημς Νόρτον να αποχωρεί από τη σειρά (ολίγον άτσαλα, μάλιστα) και τη θέση του στην εκκλησία αλλά και στο πλευρό του αστυνόμου να παίρνει ο εξίσου νεαρός, εξίσου όμορφος και εξίσου ατίθασος ιερέας Γουίλλιαμ Ντάβενπορτ που κουβαλά κι αυτός τα δικά του θέματα. Εντάξει, η αλήθεια είναι πως η ιδέα ενός δεύτερου παπά-ντετέκτιβ στην ίδια μικρή πόλη παρα-είναι σύμπτωση, όμως προφανώς ήταν η γρήγορη λύση που επελέγη αντί απλά να αντικαταστήσουν τον ίδιο ρόλο με άλλον ηθοποιό. Όπως και να έχει, μολονότι ο Μπρίτνυ δεν έχει αυτή την αριστοκρατική γοητεία του Νόρτον, είναι περισσότερο γήινος και δυναμικός, οπότε αποδέχεσαι τη σύμβαση και προχωράς παρακάτω. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Συγκεντρωμένα τα κείμενα για τις τηλεοπτικές παραγωγές θα τα βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)