Six minutes to midnight (2020)


Ελληνικός τίτλος: Έξι λεπτά πριν τα μεσάνυχτα

Κατασκοπική περιπέτεια σε σκηνοθεσία Άντυ Γκόνταρντ, με τους Έντυ Ίζαρντ, Τζούντι Ντεντς, Τζιμ Μπρόουντμπεντ, Κάρλα Τζούρι, Τζέημς Ντ'Άρσυ, Ντέηβιντ Σκόφηλντ.

Ελαφρώς βασισμένο σε πραγματικά περιστατικά, το φιλμ μάς ταξιδεύει σε μια παραθαλάσσια κωμόπολη της Βρετανίας, στις παρυφές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όπου έχει την έδρα του το Κολλέγιο Αυγούστας-Βικτωρίας, το μοναδικό της διαβόητης αγγλογερμανικής συνεργασίας, με φοιτήτριες τος κόρες της ναζιστικής ελίτ. Το θέμα είναι πως οι αθώες στην προκειμένη περίπτωση κοπέλες είχαν μπει στο μικροσκόπιο της βρετανικής αντικατασκοπείας που είχε σκοπό να τις πάρει υπό τον έλεγχό του ως μοχλό πίεσης, τη στιγμή που η Γερμανία θα κινείτο επιθετικά εναντίον τους. Βέβαια, η δράση του πράκτορά τους που υποδύεται τον καθηγητή εκεί, δεν περνά απαρατήρητη, με αποτέλεσμα να βρεθεί νεκρός λίγες ημέρες μετά την εξαφάνισή του. Τώρα ο αντικαταστάτης του, τόσο στη θέση του καθηγητή όσο σε αυτήν του μυστικού πράκτορα, θα πρέπει να δείξει μεγαλύτερη προσοχή, καθώς το ρολόι έχει αρχίσει ήδη να μετρά αντίστροφα. 

Πρόκειται αναμφίβολα για ταινία ιδανική για μια ανέμελη βραδιά σε θερινό, χωρίς καμία από τις προηγούμενες λέξεις να υποβιβάζει στο παραμικρό την αξία της. Τίμια, ειλικρινής, αξιοπρεπής και χωρίς να προσποιείται ούτε στιγμή πως είναι κάτι μεγαλύτερο από αυτό που δείχνει, η κατασκοπική αυτή περιπέτεια φέρει τη βαρύτητα που εγγυώνται τόσο η βρετανική της καταγωγή όσο και η πρωταγωνίστριά της, η Τζούντι Ντεντς, που ακόμα και στις πιο αθόρυβες ερμηνείες της κατορθώνει να τραβά το βλέμμα και να προσδίδει ειδικό βάρος στο σύνολο. Αν έχω να προσάψω κάτι στο φιλμ είναι αυτή η κάποια βρετανική δυσκοιλιότητα που έρχεται πακέτο με τη βρετανική της καταγωγή, ειδικότερα όπως αποτυπώνεται στο πρόσωπο του πρωταγωνιστή Έντυ Ίζαρντ που δεν χαλαρώνει ούτε στιγμή σε σημείο που χάνει πόντους συμπάθειας. Πέραν αυτού του εντόνως βρετανικού συμπτώματος, η ταινία κυλά γρήγορα και ευχάριστα, είναι ατμοσφαιρική, έχει κάποιες πολύ καλές σκηνές αγωνίας και έντασης, έχει τις ανατροπές της, όπως και μία υποδειγματική εναρκτήρια σεκάνς, με το μοντάζ και τη μουσική να δίνουν ρέστα. Προσθέστε στην εθνική ταυτότητα και ικανές δόσεις βρετανικού, φλεγματικού χιούμορ και έχετε την ταινία με την οποία θα περάσετε υπέροχα κάτω από τα αστέρια. Για να σας το πω πιο απλά, είναι από τις ταινίες που οι χωρίς επιχειρήματα και γνώσεις "σινεφίλ" περιγράφουν ως: "εντάξει, δεν πρόκειται περί αριστουργήματος, αλλά"... Με άλλα λόγια, τους άρεσε, αλλά επειδή δεν είναι του φίλου τους του Γκοντάρ, δεν μπορούν και να το παραδεχθούν.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις περιπέτειες και τη δράση, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)

Fourmi (2019)

Ο Θόδωρος και το δίκανο (1962) (Α/Μ)