Official secrets (2019)


Ελληνικός τίτλος: Κρατικά μυστικά

Δραματική ταινία του eOne σε σκηνοθεσία Γκάβιν Χουντ, με τους Κίρα Νάιτλυ, Ματ Σμιθ, Μάθιου Γκουντ, Ρέηφ Φάινς, Ράις Ίφανς, Άνταμ Μπάκρι, Τάμσιν Γκριγκ.

Αρχές του 2003, η αναλύτρια του βρετανικού Αρχηγείου Κυβερνητικών Επικοινωνιών Κάθριν Γκαν, λαμβάνει ένα e-mail από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ, με το οποίο παροτρύνεται η παρακολούθηση των διπλωματών του Καμερούν, της Χιλής, της Βουλγαρίας και της Γουινέας, με σκοπό να προκαλέσουν "πιέσεις" σε περίπτωση που οι χώρες τους δεν ψηφίσουν τελικά υπέρ της εισβολής στο Ιράκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οργισμένη που το Ηνωμένο Βασίλειο σύρεται σε έναν πόλεμο με ψευδείς προφάσεις, η Κάθριν παραδίδει αντίγραφο του e-mail σε μια φίλη της, ενεργό μέλος αντιπολεμικών οργανώσεων, που με τη σειρά της φροντίζει να βρεθεί στα χέρια του δημοσιογράφου της Observer, Μάρτιν Μπράιτ.

Ταινία περιστατικών περισσότερο παρά χαρακτήρων και ανθρώπων, τα "Κρατικά μυστικά" δεν παυύον να κρατούν το ενδιαφέρον αμείωτο, παρ' ό,τι τα γεγονότα που αφηγούνται και πρόσφατα είναι και σχετικά γνωστά. Το σενάριο που συνυπογράφουν ο σκηνοθέτης μαζί με τους Σάρα και Γκρέγκορυ Μπέρνστάιν και το οποίο βασίζετσι στο βιβλίο "The Spy Who Tried to Stop a War: Katharine Gun and the Secret Plot to Sanction the Iraq Invasion" των Μάρσια και Τόμας Μίτσελ, δίνει στην ταινία έναν ρεπορταζιακό τόνο που απέχει μόλις ένα τσικ από το δραματοποιημένο ντοκυμανταίρ. Όμως, το εξαιρτικό καστ, οι ερμηνείες, η σκηνοθεσία και το μοντάζ αναδεικνύουν τη δραματουργία στο ύφος παρά την τεκμηρίωση, χωρίς ποτέ όμως όλα αυτά να εισέρχονται στο διότι και το πώς της ψυχοσύνθεσης όλων των εμπλεκομένων. Προφανές στο δια τάυτα του, αλλά με καλλιτεχνική φροντίδα και δύναμη σε ορισμένες σκηνές, το φιλμ ολοκληρώνεται με αξιοπρέπεια και σοβαρότητα, απλά χωρίς ποτέ να έχει πάρει φωτιά κατά τη διάρκεια.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις δραματικές ταινίες, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)