Soul (2020) (3D)


Κινούμενα σχέδια των Disney/Pixar σε σκηνοθεσία Πητ Ντόκτερ, Κεμπ Πάουερς, με τις φωνές των Τζέημι Φοξ, Τίνα Φέυ, Γκράχαμ Νόρτον, Ρέητσελ Χάουζ, Άλις Μπράγα, Άντζελα Μπάσσετ. 

Ο Τζο Γκάρντνερ, ένας μεσήλικας καθηγητής μουσικής, εξακολουθεί να ονειρεύεται μια καριέρα τζαζ μουσικού. Παρά την πίεση της μητέρας του που τον αποτρέπει από οτιδήποτε θα του στερήσει τη σταθερότητα της δουλειάς στο σχολείο, ο Τζο περνάει από οντισιόν για μια σπουδαία καλλιτέχνιδα που αναζητά επειγόντως αντικαταστάτη της τελευταίας στιγμής και κατορθώνει να την εντυπωσιάσεi. Μόνο που ο ενθουσιασμός και η καλή του τύχη κρατούν ελάχιστα, αφού μόλις βγαίνει από το τζαζ κλαμπ πέφτει σε μία τρύπα στη μέση του δρόμου, με την ψυχή του να μεταφέρεται στο Σεμινάριο, εκεί όπου οι αγέννητες ψυχές αποκτούν τα πάθη, τα ταλέντα και την ιδιοσυγκρασία που θα μεταφέρουν στα νεογέννητα μωρά. Μοναδική του ελπίδα πλέον για μια δεύτερη ευκαιρία στα εγκόσμια είναι να βοηθήσει την ψυχή 22, ένα ατίθασο πνεύμα που κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να μην γεννηθεί ποτέ. 

Εγκεφαλικό, ευφυές, αλλόκοτο μα ταυτόχρονα συναρπαστικό, ευχάριστο και με απύθμενα βάθη παραμυθένιας αθωότητας, το νέα πόνημα από τα στούντιο της Disney και της Pixar είναι ένα αξιολάτρευτο διαμάντι. Με την ιστορία να διαχειρίζεται ένα θέμα διόλου εύκολο και παιδικό -τουλάχιστον σε πρώτη ανάγνωση- το "Soul" κατορθώνει ακριβώς με την ψυχή του να γίνει ένα ταξίδι αυτογνωσίας και δεύτερων ευκαιριών, λουσμένο σε χρώματα ανυπέρβλητης ομορφιάς και συμπαθέστατους χαρακτήρες που σαν κι αυτούς ουδέποτε έχουμε συναντήστει στην οθόνη. Το σενάριο (αφού από εκεί ξεκινούν τα πάντα) είναι άριστα γραμμένο και συνδυάζει την παιδικότητα με τη συγκίνηση, το χιούμορ με το δύσκολο θέμα του θανάτου και την ανάγκη μας για πληρότητα με το κυνήγι της ευτυχίας που δεν είναι άλλο από το κυνήγι της αλήθειας που κρύβεται μέσα μας. Οι διάλογοι δίνουν την ευκαιρία στο εξαιρετικό καστ να λάμψει με τις ερμηνείες του που σε αυτήν την ταινία όσο ποτέ άλλοτε καλούνται να δώσουν οντότητα σε αυτά τα αλλόκοτα σκίτσα που συναντάμε στην οθόνη και τα οποία επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά το περίσσευμα δημιουργικού ταλέντου και τεχνολογικής καινοτομίας που πλέον αποτελούν σημείο αναφοράς της Pixar και φυσικά της Disney. Αυτή τη φορά η σύστασή μου είναι όχι απλά πως μπορείτε να συνοδεύσετε άφοβα τα πιτσιρίκια σας επειδή θα περάσετε κι εσείς υπέροχα, μα να πάτε να τη δείτε ακόμα και μόνοι σας, χωρίς καν να συνοδεύετε παιδιά. 

Τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ και BAFTA, κέρδισε τα δύο εις αμφότερες τις Ακαδημίες, αυτό της Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων και της Μουσικής.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο κειμένων του Cinemano για τις ταινίες κινουμένων σχεδίων θα το βρείτε εδώ.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)