Death at Broadcasting House (1934) (Α/Μ)


Ελληνικός τίτλος: Θάνατος στο Ραδιομέγαρο

Αστυνομική ταινία της Phoenix σε σκηνοθεσία Ρέτζιναλντ Ντέναμ, με τους Ίαν Χάντερ, Ώστιν Τρέβορ, Μαίρη Νιούλαντ, Χένρυ Κένταλ, Βαλ Γκίλγουντ.

Ένας ηθοποιός του ραδιοφώνου δολοφονείται ζωντανά στον αέρα, κατά τη διάρκεια της μετάδοσης ενός θεατρικού σε εθνικό δίκτυο από το ραδιομέγαρο του BBC. Η ειρωνεία είναι πως ο φόνος δια στραγγαλισμού πραγματοποιαίται ακριβώς τη στιγμή που σύμφωνα με το σενάριο ο ήρωας που υποδύεται το θύμα δολοφονείται από κάποιον άγνωστο που τον πνίγει με τα χέρια του, οπότε κανείς δεν μπορούσε να εντοπίσει τον φόνο παρά μόνο πολύ αργότερα, όταν το πτώμα του άτυχου ηθοποιού βρίσκεται νεκρό μέσα στο στούντιο. Η αστυνομία ξεκινά τις έρευνες ενώ όλοι όσοι ήταν παρόντες στο ραδιομέγαρο εκείνη την ώρα θεωρούνται αυτομάτως ύποπτοι.

Κλασικής διατύπωσης αστυνομική ταινία μυστηρίου των χρόνων του '30, με την ιστορία να επικεντρώνεται στη διαλεύκανση του εγκλήματος, μέσα από ένα γαϊτανάκι υπόπτων που φαινομενικά όλοι είναι αθώοι μα και όλοι έχουν κάτι να κρύψουν. Χιούμορ, μυστήριο και ανατροπές συναντούν μια στιβαρή κινηματογράφηση και ένα αρκούντως πρωτοποριακό μοντάζ που σε κάποιες σκηνές μοιάζει να πειραματίζεται ευχάριστα. Αυτό που κάνει την ταινία να ξεχωρίζει είναι πως στην ουσία αντικατοπτρίζει το δέος που προκαλούσε τότε στους πάντες -ακροατές και επαγγελματίες- το χαώδες και επιβλητικό ραδιομέγαρο του BBC που είχε εγκαινιασθεί δύο χρόνια νωρίτερα. Το σενάριο της ταινίας άλλωστε βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Βαλ Γκίλγουντ, τότε επικεφαλής παραγωγών του ραδιοφώνου του BBC, και του Χολτ Μάρβελ -ψευδώνυμο του Έρικ Μάσβιτς, στιχουργού και συνθέτη για τον κινηματογράφο και το ραδιόφωνο. Ο Βαλ Γκίλγουντ (αδελφός του ηθοποιού Τζων Γκίλγουντ) πρωταγωνιστεί στην ταινία ερμηνεύοντας σχεδόν τον εαυτό του, στον ρόλο του ραδιοφωνικού παραγωγού. Το δυστύχημα είναι πως μολονότι η ταινία μάς δίνει μια ιδέα από τον τρόπο που λειτουργούσε στις τεράστιες δόξες του τότε το ραδιόφωνο, το πραγματικό art deco ραδιομέγαρο δεν το βλέπουμε παρά σε ελάχιστες στιγμές, αφού η ταινία είναι γυρισμένη εξ ολοκλήρου σε στούντιο.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις περιπέτειες και τη δράση, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)