Spider-Man: No Way Home (2021) (IMAX) (3D)


Κόμικ περιπέτεια φαντασίας των Columbia/Marvel σε σκηνοθεσία Τζων Γουώτς, με τους Τομ Χόλαντ, Ζεντάγια, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Τζέηκομπ Μπάταλον, Τζων Φαβρώ, Μαρίσα Τομέι, Τζέημι Φοξ, Άλφρεντ Μολίνα, Γουίλλεμ Νταφόε, Άντριου Γκάρφηλντ, Τόμπυ Μαγκουάιρ, Τζ. Κ. Σίμμονς.

Με τον Τζ. Τζόνα Τζέημσον να τον κατηγορεί για εγκληματία, την αστυνομία στο κατόπι του, περαστικούς να του ζητούν αυτόγραφα και την προσωπική του ζωή να έχει γίνει σκέτο χάος, ο Πήτερ Πάρκερ που πλέον έχει αποκαλυφθεί πως είναι ο Άνθρωπος Αράχνη, απευθύνεται στον Δρ. Στρέηντζ ζητώντας του να τον βοηθήσει με κάτι μαγικό. Όταν όμως τελικά, ο μέγας μύστης βρίσκει το κατάλληλο ξόρκι, τα διαρκή πισωγυρίσματα στις αποφάσεις του Πήτερ δημιουργούν προβλήματα στην εκτέλεσή του και εν τέλει φέρνουν τα πάνω-κάτω στο σύμπαν -ή μήπως στα σύμπαντα;..

Λύτρωση για τη Sony, δικαίωση για τον Τόμπυ Μαγκουάιρ αλλά και τον Άντριου Γκάρφηλντ, επιβράβευση του Τομ Χόλαντ και επιβεβαίωση της Marvel ως του υπέρτατου παίχτη στο χολυγουντιανό γίγνεσθαι του μεγάλου θεάματος είναι τούτη εδώ η τρίτη κατά σειρά ταινία του νέου κινηματογραφικού κεφαλαίου του Ανθρώπου Αράχνη, 8η συνολικά κατά την τελευταία 20ετία. Θα μου επιτρέψετε, επίσης, να με χτυπήσω ενθαρρυντικά στον ώμο για τη στιγμή εκείνη που όσο έβλεπα την "Επιστροφή στον τόπο του", από τους τίτλους έναρξης ακόμα, είχα τη βεβαιότητα πως κάτι σπουδαίο θα γινόταν με αυτόν τον νέο Spider Man. Και έγινε.

Θα αποφύγω τις λεπτομέρειες προς χάριν όσων δεν έχουν δει ακόμα την ταινία, όσο κι αν τα μυστικά της έχουν κυκλοφορήσει λίγο-πολύ, επειδή πιστεύω πως όσα λιγότερα γνωρίζεις και περιμένεις από το "No Way Home" τόσο περισσότερο το απολαμβάνεις και τόσο μεγαλύτερο είναι το συναισθηματικό γκρονθοκόπημα που θα δεχτείς. Θέλει κάμποσα χαρτομάντηλα εύκαιρα σε διάφορα σημεία της η ταινία, όχι μόνο σε στιγμές τραγικές μα και στα σημεία εκείνα που παίζει με το δικό μας παρελθόν ή με την αρχετυπική ιστορία του ίδιου του ήρωα (στη σκηνή, ας πούμε, που κάποιος σώζει κάποια καθώς πέφτει σε βέβαιο θάνατο). Φόρος τιμής στον δημοφιλέστερο ήρωα που δημιούργησε ο Σαν Λη (κρίμα που δεν έζησε για να δει αυτήν εδώ την ταινία), υπόδειγμα για το πώς χειρίζεσαι τους χάρτινους ήρωες όταν τους αποτυπώνεις με ανθρώπους στην οθόνη και σεμινάριο στους "απέναντι" της DC για το πώς διαχειρίζεσαι το χαρτοφυλάκιο των υπερηρώων σου ακόμα κι όταν τα δικαιώματα παραγωγής ανήκουν σε τρίτους που ούτε αυτοί υπήρξαν αλάνθαστοι.

Αλάνθαστοι πάντως αποδεικνύονται αυτοί που επέλεξαν τον Τομ Χόλαντ για τον ρόλο του Πήτερ Πάρκερ πρωτίστως, αφού ο Πήτερ είναι ο Spider Man. Με ένα ταλέντο έμφυτο στη διαχείριση της "χάρτινης" προσωπικότητας που υποδύεται, με μάτια γεμάτα αμηχανία και εφηβικό άγχος, ο Πήτερ του Τομ Χόλαντ ενηλικιώνεται μπροστά στα μάτια μας, κάτω από το αδελφικό βλέμμα των alter ego του σε μια αγκαλιά που ουδείς μας θα ξεχάσει ποτέ. Ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς με την ερμηνευτική του δεινότητα αλλά και την τρέλα με λοφίο που φαίνεται πως κουβαλάει σε αυτό το αλλόκοτα λατρεμένο πρόσωπο, γίνεται η πατρική φιγούρα της ταινίας και η άγκυρα ασφαλείας, πιστευτός και ρεαλιστικός ακόμα κι όταν ξεστομίζει τα απίστευτα. Το σενάριο των Κρις ΜακΚέννα και Έρικ Σόμμερς άλλωστε, με στόρυ και διαλόγους, επιτρέπουν στους ηθοποιούς να αποδώσουν τα μέγιστα ως προς την ολότητα του χαρακτήρα τους, την ίδια στιγμή που ο Τζων Γουώτς (σκηνοθέτης και της "Επιστροφής" όσο και του "Μακριά από τον τόπο του", χειρίζεται το υλικό του με σοβαρότητα και προσήλωση, χωρίς τίποτα να είναι περιττό ή περισσό, την ίδια στιγμή που φωτογραφία εφφέ και μοντάζ δίνουν μπλοκμπαστερικά ρέστα, μετατρέποντας την οθόνη σε τόπο μαγικό και εμάς μικρούς και τοσοδούληδες έναντι του μεγαλείου. Ο δε Μάικλ Τζιακίνο υπογραμμίζει πολύ διακριτικά με τη μουσική του τις αντιπαραθέσεις, την αγωνία και τη δράση χωρίς να "καβαλάει" ποτέ την εικόνα, αλλά όταν πρέπει αφήνει την ορχήστρα να σπαράξει και να ερμηνεύσει ένα από τα καλύτερα μουσικά θέματα που άκουσα πρόσφατα. Και όπως φαίνεται, το "No Way Home" είναι για το Αραχνοσύμπαν ό,τι ήταν η "Τελευταία Πράξη" των Εκδικητών για το MCU.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Συγκεντρωμένα τα κείμενα από σειρές και ταινίες που βασίζονται σε κόμικς θα βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)