Iris (2016)


Ελληνικός τίτλος: Ίρις

Δραματική ταινία μυστηρίου της Universal σε σκηνοθεσία Ζαλίλ Λεσπέρ, με τους Ρομαίν Ντυρί, Σαρλότ Λε Μπον, Ζαλίλ Λεσπέρ, Καμίγ Κοτέν, Αντέλ Μπενσερίφ.

Η Ίρις Νοριό, μια γοητευτική Παριζιάνα, πείθει έναν μπατίρη μηχανικό αυτοκινήτων να σκηνοθετήσουν την απαγωγή της ώστε να μπορέσει να εγκαταλείψει ανενόχλητη τον άντρα της. Ο Μαξ δέχεται και έτσι λίγες ημέρες αργότερα, η Ίρις απλά εξαφανίζεται από το εστιατόριο που έτρωγε με τον σύζυγό της. Κρυμμένη σε ένα άδειο διαμέρισμα που ανήκει σε φιλικό της πρόσωπο, φωτογραφίζεται από τον Μαξ δεμένη, πείθοντας έτσι τον Αντουάν να πληρώσει το μισό εκατομμύριο Ευρώ που ζητούν ως λύτρα για την "απαγωγή". Το θέμα είναι πως εκείνος, μολονότι του ζητήθηκε να μην το κάνει, ειδοποιεί την Αστυνομία για την απαγωγή, με αποτέλεσμα να μην είναι μόνος του στον σιδηροδρομικό σταθμό που είχε κανονιστεί να παραδώσει τα χρήματα. Ο Μαξ, από την πλευρά του, δειλιάζει την τελευταία στιγμή και αντί να πάρει τα λεφτά, ανεβαίνει στο τραίνο και επιστρέφει σπίτι όπου βρίσκει την Ίρις νεκρή.

Ένα αγγλόφωνο σενάριο του Άντριου Μπόβελ εμπνευσμένο από την ταινία "Χάος" (Kaosu) γυρισμένη από τον Χιντέο Νακάτα το 2000, κρίθηκε πολύ τολμηρό για την από εκεί όχθη του Ατλαντικού, οπότε επελέγη η από εδώ όχθη, η γαλλική και ουδόλως άτολμη στα περί σεξ θέματα, να το υλοποιήσει. Τη διασκευή στα Γαλλικά κάνουν ο Ζερεμί Γκουέζ και ο Ζαλίλ Λεσπέρ, που όχι μόνο σκηνοθετεί αλλά και πρωταγωνιστεί, κάνοντας την ταινία πολύ προσωπική του υπόθεση. Με την επιτυχία της προηγούμενης ταινίας του, του "Yves Saint Laurent" (με τον Πιερ Νινέ), ακόμα νωπή, ο Λεσπέρ βυθίζεται στη σκοτεινιά αυτού του ερωτικού θρίλερ το οποίο ερμηνεύει (και καλά κάνει) ως νουάρ. Μοιραίες γυναίκες, αδίστακτες αστυνομικίνες, απελπισμένοι (μάλλον) σύζυγοι, αθώοι, απένταροι άντρες που χειραγωγούνται για λεφτά και (υπόσχεση) σεξ συναντιούνται σε διαδρομές βρώμικες και γεμάτες από μυστικά και ψέματα. Φάτσα και ταλεντάρα ο Ρομαίν Ντυρί δίνει έναν δυναμικό και εύθραυστο Μαξ, ο Ζαλίλ Λεσπέρ είναι ο συμπαγής σύζυγος που αγωνιά για την τύχη της γυναίκας του και η Καμίγ Κοτέν εξαιρετική στον ρόλο της μπατσίνας. Θα ήθελες κάτι παραπάνω στο φινάλε, μολαταύτα.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε το γαλλόφωνο σινεμά, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ. Για περισσότερα θρίλερ και ταινίες μυστηρίου, κλικ εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)