Libre et assoupi (2014)


Ελληνικός τίτλος: Nice and easy

Κομεντί της Gaumont, σε σκηνοθεσία Μπενζαμέν Γκετζ, με τους Μπατίστ Λεκαπλαίν, Σαρλότ Λε Μπον, Φελίξ Μοατί, Ντενί Πονταλυντέ.

Ο 29χρονος Σεμπαστιέν, μετά από δέκα χρόνια σπουδών στο Πανεπιστήμιο και πολλά διαφορετικά πτυχία, έχει πλέον έναν και μοναδικό στόχο στη ζωή αυτή: να μην κάνει τίποτα. Ορίζοντάς του είναι ο καναπές του. Παράδεισος και καταφύγιό του είναι το κρεβάτι του. Όμως, η πεποίθηση που κυριαρχεί σήμερα είναι πως αν δεν κάνεις τίποτα, τότε είσαι ένα τίποτα. Οπότε, βλέποντας τους συγκατοίκους του -την αποφασιστική Αννά και τον όχι και τόσο αποφασιστικό Μπρουνό-  που πνίγονται στο καθεστώς της σύγχρονης εργασίας, είτε ως μαθητευόμενοι είτε αλλάζοντας τη μια παράξενη δουλειά μετά την άλλη, ο Σεμπαστιέν κινητοποιείται και αποφασίζει να κάνει κάτι... λίγο. 

Μικρό από κάθε άποψη αλλά ολόφρεσκο και διασκεδαστικό φιλμάκι που πραγματεύεται με χιούμορ και περίσσια ανθρωπιά το δικαίωμα του ανθρώπου να μην κάνει τίποτα απολύτως, τουλάχιστον έως ότου αποφασίσει να κάνει αυτό που θέλει. Βασισμένο στο μυθιστόρημα του Ρομαίν Μοννερύ, το σενάριο και η σκηνοθεσία του Μπενζαμέν Γκετζ αποδίδουν με χιούμορ και κινηματογραφική γοητεία την ιστορία του "ελεύθερου και νυσταλέου" (όπως είναι ο τίτλος της ταινίας) Σεμπαστιέν που παρακολουθεί τον κόσμο μέσα από τις ερωτικές φαντασιώσεις του, κοιτάζοντας πάντοτε ψηλά... το ταβάνι δηλαδή, επάνω από το κρεβάτι του. Γοητευτικός, αθώος, ειλικρινής και απρόβλεπτα ρομαντικός, ο ήρωάς μας, μέσα από τη χαριτωμένη και παράδοξα ρεαλιστική ερμηνεία του Μπατίστ Λεκαπλαίν, παραδίδει μαθήματα ελευθερίας, τεμπελιάς και αυνανισμού, καθώς πολεμάει το κατεστημένο, κρυμμένος όμως από τον κόσμο και αποκομμένος από τα αισθήματά του. Εξαιρετική προσθήκη οι χαρακτήρες των δύο συγκατοίκων του (πανέμορφη και συγκροτημένη η Σαρλότ Λε Μπον, ελεγχόμενα "χύμα" ο Φελίξ Μοατί) που παρουσιάζουν διαφορετικές απόψεις και αντιλήψεις, όμως πάντοτε μέσα από αυτό το σαγηνευτικό κλίμα ενός ακράδαντου ρομαντισμού για τη ζωή. Υπέροχος ο Ντενί Πονταλυντέ στον ρόλο του δημοσίου υπαλλήλου στον τομέα επιδομάτων, εξαιρετική η δουλειά που έχει γίνει στο μοντάζ που πατάει στο χιούμορ και δίνει τον ρυθμό στην ταινία. Τα πλάνα στο Παρίσι έρχονται να συσκευάσουν αυτό το μικρό μπιζουδάκι που ξεχωρίζει χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα. Όπως και ο πρωταγωνιστής του.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)