Prey (2022)


Ελληνικός τίτλος: Θήραμα

Περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας της 20th Century σε σκηνοθεσία Νταν Τράχτενμπεργκ, με τους Άμπερ Μίντχάντερ, Ντακότα Μπήβερς, Ντέην ΝτιΛιέγκρο, Στόρμι Κιπ.

1719, Βόρεια Αμερική. Η Νάρου, μια νεαρή πολεμίστρια της φυλής των Κομάντσι, έχει βαλθεί να αποδείξει πως είναι και η ίδια κυνηγός εφάμιλλη των ανδρών, χωρίς όμως επιτυχία στη μεγάλη δοκιμασία. Όταν ένας κυνηγός του χωριού της πιθανολογείται πως έπεσε θύμα λιονταριού, η Νάρου συμμετέχει κι εκείνη στην ομάδα διάσωσης, όμως μόνο για να παράσχει πρώτες βοήθειες, καθώς έχει άριστες γνώσεις των φαρμακευτικών βοτάνων. Παρ' ότι ο χαμένος κυνηγός εντοπίζεται ζωντανός, κάποια ασυνήθιστα μεγάλα ίχνη στο έδαφος, σε συνδυασμό με ένα φλεγόμενο πουλί που είχε δει να πέφτει από τον ουρανό λίγες μέρες νωρίτερα, κάνουν τη Νάρου να πιστεύει πως κάτι άλλο βρίσκεται εκεί έξω, άγνωστο και θανάσιμο.

Prequel των ταινιών της σειράς "Κυνηγός", το "Θήραμα" είναι μια καθαρόαιμη περιπέτεια, μονοσήμαντη μεν αλλά ορθά αφοσιωμένη στο θέμα της, με άρτια διαχείριση τόσο του μύθου των προηγούμενων φιλμ όσο και του ιστορικού πλαισίου στο οποίο τοποθετείται. Με ξεκάθαρη όσο και απλοποιημένη περιγραφή χαρακτήρων, κλιμακούμενη δράση και καλοδουλεμένα οπτικά εφφέ, βάζει τον θεατή στο κλίμα από την αρχή ενώ δημιουργεί μια αλληλένδετη σχέση μεταξύ κυνηγού και θηράματος που οδηγεί σε μια αλλόκοτη συναισθηματική έξαρση. Έχει αγωνία, έχει έντονες σκηνές δράσης, είναι τόσο βίαιο όσο το κυνήγι απαιτεί, την ίδια στιγμή που αντιπαραθέτει πολύ έξυπνα την ξεκάθαρη -σαν αγώνισμα- βία του μακρινού επισκέπτη με αυτήν των ανθρώπων, θέτοντας ευθέως το ερώτημα ποιο από τα δύο δημιουργήματα διακατέχεται από έμφυτη κακία. Η φωτογραφία του Τζεφ Κάτερ αναδεικνύει το μεγαλείο του τοπίου σε συνδυασμό με την απλότητα και την υπομονή με την οποία εξελίσσεται το σενάριο, ενώ η μουσική της Σάρα Σάχνερ υπογραμμίζει τις μεταβάσεις από τη σιωπηλή αγωνία στα βίαια ξεσπάσματα έντασης και φονικών. Προς τιμήν του δε, το σενάριο του Πάτρικ Άλισον περνά όλα τα σύγχρονα μηνύματα περί χειραφέτησης και ενηλικίωσης άρρηκτα συνδεδεμένα με τη βασική ιστορία, χωρίς επιτήδευση και διδακτισμό, την ίδια στιγμή που θίγει ωραιότατα και το ιστορικό πλαίσιο της εποχής με τους εξ ίσου βίαιους κατακτητές του παλιού κόσμου που ήρθαν να καταπατήσουν τη νέα γη και τα εδάφη που ανήκαν σε άλλους.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)