The lobster (2015)



Ελληνικός τίτλος: Ο αστακός

Δραματική ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, με τους Κόλιν Φάρελ, Ρέησελ Βάις, Λεά Σεϋντού, Μπεν Γουίσω, Τζων Σ. Ράιλυ, Αγγελική Παπούλια. 

Σε ένα δυστοπικό μέλλον, οι άνθρωποι απαγορεύεται δια νόμου να μένουν μόνοι, χωρίς ταίρι. Έτσι, όταν η γυναίκα ενός αρχιτέκτονα τον εγκαταλείπει, εκείνος μεταφέρεται υποχρεωτικά σε ένα ξενοδοχείο όπου έχει περιθώριο 45 ημερών να βρει ένα συμβατό ταίρι, αλλιώς θα μεταμορφωθεί σε ζώο της επιλογής του, ενώ η συμμετοχή του στο κυνήγι (κυριολεκτικά) των παράνομων μοναχικών μπορεί να του κερδίσει έξτρα χρόνο παραμονής. 

Ο Γιώργος Λάνθιμος υπογράφει ακόμη ένα αλλόκοτο κινηματογραφικό ταξίδι, πιο έμπειρος και πιο μεστός μετά τον Κυνόδοντα. και δημιουργεί μια σκληρή αλλά αξέχαστη κινηματογραφική εμπειρία. Χωρίς να αποδεσμεύεται πλήρως από την αποστασιοποιημένη και χωρίς συναίσθημα καθοδήγηση του λαμπρού επιτελείου ηθοποιών που έχει στη διάθεσή του, τη μετατρέπει σε ατού, καθώς ο κόσμος που δημιουργεί έχει αποδεσμευθεί από κάθε ίχνος συναισθήματος, καθοδηγούμενος από νομοθεσίες λογικής και συμβατότητας. Επιτομή των ανθρωπίνων σχέσεων, η ταινία μιλά για τον έρωτα και τη μοναξιά με χειρουργική ακρίβεια και με μία ωμότητα που σοκάρει περισσότερο και από το σύμπαν του φιλμ. Ο Κόλιν Φάρελ πετάει κάθε ίχνος μανιέρας που έχει ακολουθήσει στο παρελθόν και πλάθει από την αρχή έναν μπερδεμένο, δυστυχισμένο και φοβισμένο άνθρωπο σε ένα ρεσιτάλ ήπιας ερμηνείας, ενώ η φωτογραφία και οι σοφά επιλεγμένες μουσικές επιλογές ενισχύουν δημιουργικά την ιστορία, σε συνδυασμό με την πιο απόμακρη και χωρίς ίχνος συναισθήματος αφήγηση που έχετε ακούσει ποτέ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)