Jessica Jones (Σαιζόν 1-2, 2015-2018)




Κόμικ περιπέτεια φαντασίας των Marvel/ABC/Netflix, δημιουργία της Μελίσα Ρόζενμπεργκ, με τους Κρύστεν Ρίττερ, Ρέητσελ Ταίυλορ, Ντέηβιντ Τένναντ, Κάρι-Ανν Μος, Μάικ Κόλτερ.

Με την ιστορία μιας τέως υπερ-ηρωίδας που τα έχει παρατήσει και αποφασίζει να γίνει ιδιωτική ντετέκτιβ καταπιάνεται η δεύτερη σειρά του Netflix που βυθίζεται ακόμη περισσότερο στο σύμπαν της Marvel και πιο συγκεκριμένα στο Hell's Kitchen της Νέας Υόρκης. Μετά την επιτυχία του Daredevil, η Τζέσικα Τζόουνς κυνηγά έναν επικίνδυνο παράφρονα, τον Κίλγκρέηβ, ο οποίος έχει τη δύναμη να επιβάλλει στα θύματά του τη δική του θέληση και να τα κάνει υποχείριά του. 

Μια γοητευτική πρωταγωνίστρια, τζάζυ μουσικές, νουάρ ατμόσφαιρα, ολοκληρωμένη ιστορία και καλοβαλμένες ερμηνείες συνθέτουν ένα εξαιρετικό σύνολο, μακριά από την μπαμ-μπουμ φιλοσοφία των υπερ-ηρώων στο σινεμά. Την ίδια στιγμή, μέσα από β' ρόλους συνδέεται το σύμπαν της ηρωίδας με την ιστορία του Daredevil, ενώ ταυτόχρονα μας συστήνεται και ο Λουκ Κέητζ, λίγο πριν την πρεμιέρα της δικής του σειράς, μέσα στο 2016.

Τώρα πια αφού όλες οι άλλες σειρές της Marvel έκαναν τον κύκλο τους η Τζέσικα Τζόουνς επιστρέφει στη ρουτίνα της. Μολονότι τα γεγονότα της πρώτης σαιζόν την έχουν στοιχειώσει, προσπαθεί να ξεχαστεί αφοσιωμένη στις μικροϋποθέσεις που αναλαμβάνει ως ντετέκτιβ. Έως ότου κάποια σειρά από ασύνδετα γεγονότα την κάνουν να υποψιάζεται πως κάποιος εκεί έξω δολοφονεί ανθρώπους που είχαν την οποιαδήποτε σχέση με τη μυστική οργάνωση που έδωσε και σε εκείνη την υπερδύναμή της. Όταν όμως ανακαλύπτει την αλήθεια, συνειδητοποιεί πως ξεπερνά κάθε υποψία της. 

Η σειρά χρωστά πολλά στη γοητευτική Κρύστεν Ρίττερ που εντυπωσιάζει ακόμα μία φορά στον ρόλο αυτής της looser τέως υπερ-ηρωίδας που σπαταλά τον χρόνο και τη ζωή της στα αποβράσματα και στο αλκοόλ. Εδώ, πιο κατασταλαγμένη τόσο ως ερμηνεία όσο και ως ρόλος, παίρνει επάνω της μεγάλο από το βάρος της σειράς, αφού η ιστορία όπως εξελίσσεται καταλήγει να είναι υπόθεση πολύ προσωπική. Εξαιρετική και στον δεύτερο κύκλο η φωτογραφία, αποτελεσματικό το μοντάζ, ιδιαίτερα φροντισμένη η παραγωγή αλλά η ιστορία δεν αρκεί από μόνη της για να απλωθεί σε 13 επεισόδια. Έτσι, μολονότι υπάρχουν παράλληλες αφηγήσεις αυτές δεν είναι ούτε τόσο δυνατές ούτε έχουν την ένταση που απαιτείται για να κρατάει κάθε επεισόδιο υψηλές ταχύτητες. Στον αντίποδα, οι τζάζυ μουσικές και η νουάρ ατμόσφαιρα λειτουργούν ως αρωγοί αυτής της κάποιας νωχέλειας στη εξιστόρηση, αλλά και πάλι... Παρ' όλα αυτά, η Τζέσικα Τζόουνς εξακολουθεί να είναι μία από τις πλέον ολοκληρωμένες παρουσίες στο σύμπαν των κόμικ υπερ-ηρώων και σίγουρα μία από τις καλύτερες σειρές της Marvel.  

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις ταινίες και τις σειρές που βασίζονται σε κόμικ, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)