Arletty, une passion coupable (2015)


Ελληνικός τίτλος: Αρλετύ, ένα ένοχο πάθος

Αισθηματική τηλεταινία της France Télévisions, σε σκηνοθεσία Αρνώ Σελινιάκ, με τους Λετίσια Κάστα, Μαρί-Ζοζέ Κρος, Κεν Ντούκεν, Ζοζεφίν Ντραΐ.

Γαλλία, στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, και η διάσημη ηθοποιός Αρλετύ, ενόσω γυρίζει "Τα παιδιά του Παραδείσου", γνωρίζει και ερωτεύεται τον νεαρό γερμανό αξιωματικό Χανς Γιούργκεν Σόρινγκ. Η σχέση τους τραυματίζει σοβαρά τον έρωτά της με την αριστοκρατικής καταγωγής Αντουανέτ, η οποία όχι μόνο ζηλεύει αφόρητα τον Χανς, αλλά φοβάται πως θα ανακαλύψει την αντιστασιακή της δράση.

Ενδιαφέρουσα απόπειρα καταγραφής της εμβληματικής εκείνης περιόδου στη ζωή της μεγάλης σταρ του θεάτρου και του σινεμά, όχι μόνο για το ερωτικό τρίγωνο που δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να κρύψει, αλλά και για την ουσιαστική της βοήθεια στην Αντίσταση, παρ' ό,τι μετά το τέλος του Πολέμου βρέθηκε να διώκεται ως συνεργάτιδα των Ναζί. Μόνο που η συνθήκη της αυστηρά 90λεπτης τηλεοπτικής ταινίας και η ντε φάκτο πεποίθηση πως οι λεπτομέρειες αυτές είναι γνωστές στους γαλλόφωνους θεατές της δημόσιας τηλεόρασης, κάνουν το φιλμ να προσπερνά πολλά (και ίσως ενδιαφέροντα), άλλα απλά να τα υπονοεί, ενώ εστιάζει πρωτίστως στην ερωτική ιστορία της σταρ με τον νεαρό αξιωματικό. Έτσι, το παρασκήνιο των "Παιδιών του Παραδείσου" περνάει εν τάχει, η εμφάνιση του χαρακτήρα του Σασά Γκιτρύ υπάρχει απλά για να υπάρχει, ενώ μένει και ανεκμετάλλευτη η πολύ καλή ηθοποιός Μαρί-Ζοζέ Κρος στον ρόλο της αντιστασιακής ερωμένης. Η Λετίσια Κάστα ποστάρει σώμα και φωνή ώστε να δώσει μια πειστική Αρλετύ, ενώ ο πολύ όμορφος Κεν Ντούκεν, σε κερδίζει κυρίως με το πρόσωπο και το βλέμμα και όχι με τα (επιτηδευμένα;) σπαστά του γαλλικά. Λίγο πίσω να άφηνε τις συμβάσεις και να έμπαινε πιο ουσιαστικά στο θέμα και τους ήρωές της, θα ήταν εξαιρετική. Τώρα είναι απλά καλή, συγκινητική και φροντισμένη.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε το γαλλόφωνο σινεμά, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)