Pas son genre (2014)


Ελληνικός τίτλος: Μήπως είσαι ο τύπος μου;

Δραματική κομεντί της Diaphana, σε σκηνοθεσία Λουκά Μπελβώ, με τους Εμιλί Ντεκέν, Λοΐκ Κορμπερύ, Σαντρά Νικάκε, Σαρλότ Ταλπέρ.

Ο Κλεμάν Λε Γκερν, ειδικός στη γερμανική φιλοσοφία, αναλαμβάνει τη θέση καθηγητή σε Λύκειο της πόλης του Αράς, στη Βόρεια Γαλλία. Αρκετά σνομπ ο ίδιος, θεωρεί τη θέση προσωρινή και βήμα για κάτι ακόμα σπουδαιότερο, οπότε δεν μπαίνει καν στον κόπο να νοικιάσει διαμέρισμα εκεί, αλλά μένει σε ξενοδοχείο. Τις ελεύθερες μέρες της κάθε εβδομάδας του επιστρέφει στο σπίτι του στο Παρίσι, όπου νιώθει πως μπορεί να συναναστραφεί ανθρώπους του κύκλου του. Κάποια μέρα, καθώς περπατά στο Αράς, περνά έξω από ένα κομμωτήριο, όπου γνωρίζει την Τζένιφερ. Ανύπαντρη μητέρα, έξω καρδιά, μαζεμένη αλλά και κεφάτη όταν βρίσκεται με τις φίλες της σε διαγωνισμό καραόκε, γοητεύεται από το φλερτ του Κλεμάν, ο οποίος θεωρεί πως έτσι θα μπορέσει να κυλήσει πιο ευχάριστα ο χρόνος του σε αυτήν την επαρχιακή πόλη που άλλες συγκινήσεις δεν έχει να του προσφέρει.

Το ομότιτλο μυθιστόρημα του Φιλίπ Βιλαίν γίνεται μια γοητευτική ταινία στα χέρια του Λουκά Μπελβώ, που δείχνει να ακολουθεί άψογα τους κανόνες της αισθηματικής κομεντί, αλλά την ίδια στιγμή να μπορεί να χειριστεί και χαρακτήρες, χωρίς να μένει στα προφανή. Διασκευάζοντας ο ίδιος το βιβλίο σε σενάριο και έχοντας συνοδοιπόρους του το άρτιο δίδυμο της πεταχτούλας αλλά αξιοπρεπούς κομμώτριας όπως την ερμηνεύει η Εμιλί Ντεκέν και του φροντισμένου στην κάθε κίνηση και έκφραση Λοΐκ Κορμπερύ (της Comédie Française), στήνει μια ανάλαφρη μεν, σοβαρή δε ρομαντική ιστορία που δεν τρακάρει με την πραγματικότητα ούτε παραδίδεται άλογα στις συμβάσεις. Χαριτωμένη ώστε να γίνεται ψυχαγωγική, αληθοφανής όσο και τρυφερή, συγκινητική χωρίς να καταφεύγει στο φτηνό μελό.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)