The entertainer (1960) (A/M)



Ελληνικός τίτλος: Ο γελωτοποιός

Δραματική ταινία σε σκηνοθεσία Τόνυ Ρίτσαρντσον, με τους Λώρενς Ολίβιε, Μπρέντα ντε Μπάνζι, Ρότζερ Λάιβσυ, Τζόαν Πλόουράιτ, Άλαν Μπέητς.

Ο Άρτσι Ράις ζει σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη της Αγγλίας, μαζί με τον πατέρα του τον Μπίλυ, έναν επιτυχημένο ηθοποιό της επιθεώρησης που πλέον έχει αποσυρθεί, τη δεύτερη γυναίκα του, τη Φοίβη, και τον γιο του, τον Φρανκ. Ο Άρτσι ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του και μπήκε κι αυτός στον χώρο του θεάματος στα καμπαρέ. Μόνο που τα παλιομοδίτικα μουσικοχορευτικά του σε ένα είδος θεάματος που ούτως ή άλλως αργοπεθαίνει, κάνουν το λιγοστό κοινό να αντιδρά αρνητικά. Ο Άρτσι προσποιείται πως δεν βλέπει τι συμβαίνει, πνίγοντας την αποτυχία του στο ποτό και τις άλλες γυναίκες, κάτι που η γυναίκα του γνωρίζει πολύ καλά. Κι αυτή άλλωστε είχε υπάρξει ερωμένη του στα χρόνια που ήταν παντρεμένος με τη μητέρα των παιδιών του -η κόρη του ζει στο Λονδίνο. Εν μέσω όλων αυτών, ο Άρτσι επιχειρεί το αδιανόητο: θέλει να γίνει ο ίδιος παραγωγός σε μια μεγάλη επιθεωρησιακή παράσταση, χωρίς να έχει φράγκο και υπογράφοντας επιταγές στο όνομα της γυναίκας του. 

O Λώρενς Ολίβιε επαναλαμβάνει στο σινεμά τον ρόλο του Άρτσι Ράις, που είχε πρωτοπαίξει στο  Royal Court Theatre του Λονδίνου, 3 χρόνια νωρίτερα, πάλι υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Ρίτσαρντσον. Το θεατρικό που ο Τζων Όσμπορν είχε γράψει κατ' απαίτησιν του Ολίβιε γίνεται κινηματογραφικό σενάριο από τον ίδιο τον συγγραφέα και τον συνεργάτη του Νάιτζελ Νηλ, με τον οποίο επίσης είχαν διασκευάσει για το σινεμά τα "Οργισμένα νιάτα". Από το σανίδι στην οθόνη επαναλαμβάνει τον ρόλο της Φοίβης η Μπράντα ντε Μπάνζι ενώ το υπόλοιπο καστ αλλάζει εντελώς. 

Βουτηγμένο στη υποκρισία και στο ψέμα όπως ακριβώς και ο πρωταγωνιστής του, το φιλμ γίνεται ένα ρεαλιστικό ντοκουμέντο ενός θεάματος που φθίνει και που εν πολλοίς παίρνει μαζί του προς την εξαφάνιση και μια ολόκληρη εποχή της Βρετανίας. Αυτό που κάποτε ήταν μεγάλο, τώρα αφήνει τους περισσότερους αδιάφορους και οι όποιες προσπάθειες να αναβιώσει το μεγαλείο του οδηγούν σε χρεωκοπία (κάθε είδους). Εξαιρετικός ο Λώρενς Ολίβιε που παίζει με τη δέουσα υπερβολή αυτόν τον υπερβολικό άνθρωπο που έχει μπλέξει τη σκηνή με την ίδια του τη ζωή, περιστοιχισμένος από ένα επιτελείο ηθοποιών που ακολουθούν όλα τα βήματα του χορού, αποδίδοντας με τραγικότητα την κόντρα τους με την καταστροφική πραγματικότητα. Η ασπρόμαυρη φωτογραφία του Όσγουαλντ Μόρις έχει μια μελαγχολία στα λευκά της, ενώ αναδεικνύει τα κοντράστ στους εσωτερικούς χώρους με φωτισμούς που μοιάζουν με θεατρικοί. Η ερμηνεία του Λώρενς Ολίβιε έφτασε μέχρι τα Όσκαρ, αλλά το έχασε από τον Μπαρτ Λάνκαστερ στο "Είμαστε διεφθαρμένοι;". 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε το δράμα, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)