Suspicion (1941) (A/M)



Ελληνικός τίτλος: Υποψίες

Δραματικό θρίλερ της RKO, σε σκηνοθεσία Άλφρεντ Χίτσκοκ, με τους Κάρυ Γκραντ, Τζόαν Φοντέυν, Νάιτζελ Μπρους.

Όταν η Λίνα συναντά τυχαία τον Τζώννυ σε ένα τραίνο, η παρουσία του δεν την αφήνει ασυγκίνητη. Όταν, λίγες ημέρες μετά, τη φλερτάρει ανοιχτά και σχεδόν της εξομολογείται τον έρωτά του, εκείνη γοητεύεται αλλά τον κρατά και σε απόσταση. Όταν εκείνος εξαφανίζεται για μια εβδομάδα, η απουσία του τής φαίνεται αβάσταχτη και η απόρριψη τυραννική. Όταν ακούει τους γονείς να θεωρούν πως θα μείνει στο ράφι, τότε βάζει όλες τις αναστολές της στη άκρη και τον παντρεύεται. Μια υπέροχη ζωή ξεκινά δίπλα στον όμορφο άντρα που αγαπά; Ή μήπως όχι;

Στα όρια του θεατρικού ψυχολογικό δράμα που πατά στις παρυφές του θρίλερ, οι "Υποψίες" είναι ένα κλειστοφοβικό φιλμ καθώς διαδραματίζεται κυρίως σε ένα σπίτι αλλά πάνω απ' όλα "παίζει" μέσα στο μυαλό της ηρωίδας, με την οποία ταυτίζεται και ο θεατής. Με ένα έξυπνο παιχνίδι της γάτας και του ποντικού, ο Χίτσκοκ, έχοντας στα χέρια του ένα έξυπνο και καλογραμμένο σενάριο (βασισμένο στο μυθιστόρημα "Before the fact" του Φράνσις Άιλς) πετάει τυράκια στην αθώα μεν αλλά φοβικής στα όρια της παράνοιας πρωταγωνίστριά του, τα οποία τσιμπάμε ταυτόχρονα και εμείς ώστε να παρακολουθούμε μια στρεβλή (ενδεχομένως) εκδοχή της πραγματικότητας, η οποία μπορεί να οδηγήσει και στην τραγωδία.

Μολονότι αμερικανική παραγωγή, η δράση παραμένει στην Αγγλία με αποτέλεσμα η γλώσσα, το ύφος και το καλοδεχούμενο χιούμορ να χαρακτηρίζονται από αυτό το βρετανικό φλέγμα που δίνει το τέμπο σχεδόν σε ολόκληρο φιλμ. Είτε σπουδή ενός φόνου από τη μεριά του θύματος είτε κατηγορώ επί των κινδύνων που προκαλούν οι βασισμένες σε ενδείξεις υποψίες, η ταινία αποτελεί ένα από τα περισσότερο ήσυχα αλλά ταυτόχρονα πιο λαμπερά φιλμ του βρετανού δημιουργού που εδώ αγκαλιάζει με δημιουργική στοργή τόσο το αισθηματικό δράμα, το οποίο γνώριζε ήδη πολύ καλά, με το ψυχολογικό θρίλερ στο οποίο θα διαπρέψει στα έγχρωμα (και μη) χρόνια της Universal τα χρόνια που θα ακολουθήσουν. Η ταινία έκανε μεγάλη επιτυχία στα ταμεία των κινηματογράφων, ενώ χάρισε στην Κζόαν Φοντέυν το Όσκαρ Α' Γυναικείου ρόλου. Ήταν υποψήφια επίσης στις κατηγορίες Καλύτερης Ταινίας και Μουσικής (Φραντς Γουάξμαν).

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις σειρών και κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τα θρίλερ και το μυστήριο, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)