David e Golia (1960)


Ελληνικός τίτλος: Δαυΐδ και Γολιάθ

Βιβλική περιπέτεια σε σκηνοθεσία Φερντινάντο Μπάλντι και Ρίτσαρντ Πότιερ, με τους Όρσον Γουέλς, Ίβιτσα Πάγερ (ως Ίβο Πέγερ), Χίλτον Έντουαρντς, Μάσσιμο Σεράτο, Ελεονόρα Ρόσσι Ντράγκο, Τζούλια Ρουμπίνι, Φούριο Μενικόνι, Άλντο Πεντινότι (ως Κρόνος).

Τα λόγια του Προφήτη Σαμουήλ για την έλευση ενός νέου βασιλιά που θα κυβερνήσει το Ισραήλ προκαλούν την ενόχληση του Βασιλιά Σαούλ αλλά και του εξαδέλφου του και στρατιωτικού διοικητή Άμπνερ, το κύρος των οποίων είχε ήδη πληγωθεί από την ήττα τους στον πόλεμο με τους Φιλισταίους. Εν τω μεταξύ, ο βοσκός Δαυΐδ επισκέπτεται την Ιερουσαλήμ, όπου τον συνδέουν με την προφητεία και τον θεωρούν βασιλιά. Για να τον εξοντώσει, ο Άμπνερ πείθει τον Σαούλ να τον στείλει να συναντήσει, ως εκπρόσωπός του, τον βασιλιά των Φιλισταίων που με τη σειρά του προκαλεί τον Δαυΐδ να παλέψει με τον σπουδαιότερο των πολεμιστών του, τον Γολιάθ.

Είναι η εποχή που οι Ιταλοί έχουν κατακλύσει το παγκόσμιο σινεμά, με τίτλους ναι μεν όχι απαραίτητα πρώτης ποιότητας, αλλά με θέματα πιασάρικα και διεθνούς κατανάλωσης, καθώς μεταγλωττισμένα και στα Αγγλικά έφταναν στις οθόνες και της απέναντι όχθης του Ατλαντικού. Γουέστερν και πέπλουμ (βιβλικά ή μη) αποτελούσαν τα απόλυτα μπεστ σέλλερ (λίγα χρόνια αργότερα μπήκαν εξίσου επιτυχημένα και στον τρόμο) ενώ στην παγκόσμια επιτυχία τους συνέβαλλαν τόσο η διεθνής συσκευασία τους που έκρυβε επιμελώς τη χώρα προέλευσης με τα διεθνοποιημένα πολλάκις ονόματα των συντελεστών, όσο και η κατά περίπτωση συμμετοχή μεγάλων κινηματογραφικών αστέρων, για μύριους όσους λόγους. Στην περίπτωσή μας έχουμε τον Όρσον Γουέλς που όμως σκηνοθέτησε ο ίδιος τον εαυτό του στον ρόλο του Βασιλιά Σαούλ και ο οποίος είναι αναμφισβήτητα ο λόγος που η ταινία απέκτησε ειδικό βάρος μεγαλύτερο από όσο της αξίζει. Χαμηλού προϋπολογισμού -όπως και οι περισσότερες- παραγωγή, δεν πείθει για το μεγαλείο ων σκηνών που θέλει να απεικονίσει, ενώ το σενάριο -κατά την προσφιλή συνήθεια των Ιταλών- ξεφεύγει από το αμιγές θέμα της και μπολιάζεται με πιο ανθρώπινες ιστορίες που εξυπηρετούν και το αναγκαίο love story. Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν στο Ισραήλ και τη Γιουγκοσλαβία, πατρίδα του Ίβιτσα Πάγερ που υποδύεται τον Δαυΐδ με το πιο διεθνές ψευδώνυμο Ίβο Πέγερ.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις περιπέτειες και τη δράση, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)