Du vent dans mes mollets (2012)


Δραματική κομεντί της Gaumont σε σκηνοθεσία Καρίν Ταρντιέ, με τους Ανιές Ζαουί, Ντενί Πονταλυντέ, Ιζαμπέλ Καρέ, Ζυλιέτ Γκομπέρ, Αννά Λεμαρσάν, Ιζαμπέλα Ροσελίνι, Ζυντίτ Μαγκρ.

Η Ρασέλ Γκλάντστάιν, ένα 9χρονο, ντροπαλό κοριτσάκι λατρεμένο από τον πατέρα της αλλά και πιεσμένο από την απαιτητική μητέρα της, επιστρέφει στο σχολείο για τη νέα χρονιά όπου και γνωρίζει τη Βαλερί, την καινούργια της συμμαθήτρια. Στον αντίποδα της συγκρατημένης Ρασέλ, η Βαλερί είναι ένας άνεμος που σαρώνει τα πάντα με την εκρηκτική της προσωπικότητα και την ανοιχτόκαρδη φιλία της. Μεγαλωμένη χωρίς πατέρα από τη νεαρή και ευγενική μαμά της, η Βαλερί εισβάλει σαν σίφουνας στη ζωή της Ρασέλ, προκαλώντας άθελά της και αναταραχές στον γάμο των γονιών της. 

Βασισμένο στο μυθιστόρημα της Ραφαέλ Μουσαφίρ, το "Du vent dans mes mollets" (που μεταφράζεται ως "Άνεμος στις γάμπες μου", αναφερόμενο στο αεράκι που χτυπά ευχάριστα τα πόδια όταν κάνουμε ποδήλατο) είναι μια ανάσα δροσιάς, νοσταλγίας, αθωότητας, χαράς μα και άκρατης συγκίνησης, καθώς η φιλία των δύο μικρών, λαμπερών κοριτσιών μεταμορφώνεται σε αφορμή ενδοσκόπησης για τους ενήλικες στο πλευρό τους, αλλά και σημείο ωρίμανσης για τη ζωή που θα ακολουθήσει. Σύντομο, περιεκτικό, καλοπαιγμένο και με μια φωτεινή, χαρούμενη φωτογραφία με ολόλαμπρα χρώματα (Αντουάν Μονό), παρά το δύσκολο κάποια στιγμή θέμα του, το φιλμ ακροβατεί ανάμεσα στον ρεαλισμό των μεγάλων και τον γεμάτο φαντασία και ανεμελιά κόσμο των παιδιών, χάρη και στο παιχνιδιάρικο σενάριο που υπογράφει η σκηνοθέτις με σύμβουλο τον Ολιβιέ Μπεέρ, το οποίο καθοδηγεί αντίστοιχα και το λειτουργικό μοντάζ. Υπέροχες οι ερμηνείες των δύο μικρών κοριτσιών, που κοντράρουν από την πλευρά τους τους συγκροτημένους και στα όρια της ειρωνείας ρόλους των ενηλίκων που τα περιβάλλουν.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε το γαλλόφωνο σινεμά, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώΓια περισσότερες κομεντί, κλικ  εδώ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)