Corpus Christi (1997)


Σειρά ντοκυμανταίρ του La Sept-Arte (του σημερινού Arte) σε σκηνοθεσία Ζερόμ Πριέρ και Ζεράρ Μορντιγιά, που παρουσιάζει το φάσμα της ιστορικής έρευνας σχετικά με τον Ιησού τον Ναζωραίο. 

Υπάρχει και αυτή η τηλεόραση! Το γαλλογερμανικό δημόσιο δίκτυο τέχνης και πολιτισμού, από τα ξεκινήματά του κιόλας εκείνα τα χρόνια, έδωσε το στίγμα του, με αυτήν εδώ την εξαιρετική σειρά έρευνας που αποδεικνύει περίτρανα πώς ένα τηλεοπτικό ντοκυμανταίρ που στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο σε ομιλούσες κεφαλές, χωρίς ίχνος δραματοποίησης, εξωτερικών γυρισμάτων ή οποιωνδήποτε άλλων καλολογικών στοιχείων, μπορεί να αποτελέσει θέαμα συναρπαστικό και μαζί πηγή προβληματισμού και σπουδαίου ενδιαφέροντος. 

27 ερευνητές -ιστορικοί, φιλόσοφοι και θεολόγοι- με διαφορετική καταγωγή και διαφορετική θρησκεία, εξετάζουν τις απαρχές του Χριστιανισμού μέσα από τη μελέτη του κατά Ιωάννη Ευαγγελίου. Όλοι τους κινηματογραφημένοι στο ίδιο κοντινό κάδρο και σε μαύρο φόντο, λήψη που δημιουργεί την ψευδαίσθηση πως όλοι βρίσκονται δίπλα-δίπλα στο ίδιο πλατώ κι ας έχουν γίνει τα γυρίσματα σε διαφορετικά σημεία του ορίζοντα και με άριστη χρήση του μοντάζ, συνθέτουν ένα μοναδικό παζλ λόγου, ιδεών και ιστορικών στοιχείων που πραγματικά σε αφήνει άφωνο, καθώς βυθίζεσαι σε αυτό το σύμπαν θεώρησης της σπουδαιότερης ιστορίας της σύγχρονης ανθρωπότητας, ενώ η διακριτική, ελάχιστη σχεδόν, χρήση αφήγησης λειτουργεί συνδετικά ως προς τις ενότητες.

Κατά την πρώτη του μετάδοση σε δύο μέρη των 5 και των 7 επεισοδίων αντίστοιχα, η σειρά γνώρισε τεράστια επιτυχία για τα δεδομένα της θεματολογίας της αλλά και της δυναμικής του ίδιου του καναλιού που δεν απευθυνόταν ακριβώς και στο πιο ευρύ κοινό. Δεν έλειψαν βέβαια και οι όποιες αντιδράσεις, γεγονός που κρίνεται ως απόλυτα αναμενόμενο σε μια τηλεοπτική εκπομπή που ασχολείται με θέματα ευαίσθητα, ενδεχομένως και ταμπού για πολλούς. Η σειρά είναι διαθέσιμη δωρεάν στην Ελλάδα (στη γαλλική ή τη γερμανική βερσιόν) μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα και το site του Arte. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τα ντοκυμανταίρ, θα βρείτε το σχετικό αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)