Relève: Histoire d'une création (2015)


Ελληνικός τίτλος: Η ιστορία μιας πρεμιέρας

Ντοκυμανταίρ σε σκηνοθεσία Τιερρύ Ντεμαιζιέρ και Αλμπάν Τερλαί που μας μεταφέρει στα παρασκήνια της Όπερας των Παρισίων, κατά τη διάρκεια της δημιουργίας μιας νέας παράστασης μπαλέτου, υπό την εποπτεία του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή της, του Μπενζαμέν Μιλπιέ.

Χορευτής και χορογράφος, ο Μπενζαμέν Μιλπιέ τον Νοέμβριο του 2014 χρίστηκε καλλιτεχνικός διευθυντής της Όπερας των Παρισίων, η Διοίκηση της οποίας έκρινε πως η νιότη του, η σύγχρονη ματιά του, η καλλιέργεια και η φήμη του θα έφερναν μια ολοκληρωτική ανανέωση στον παγκοσμίου αναγνώρισης καλλιτεχνικό φορέα. Γνωστός ήδη για τις χορογραφίες του στην ταινία "Μαύρος Κύκνος" όπου και γνώρισε τη σύζυγό του Νάταλι Πόρτμαν, ο Μιλπιέ θεωρείται πως αναθεωρεί τους χορευτικούς κώδικες, μέσα από πρωτοποριακές καλλιτεχνικές επιλογές, τις επαναστατικές μεθόδους με τις οποίες εργάζεται, αλλά και από τον τρόπο που χρησιμποιεί για να προσεγγίσει τους χορευτές του. 

Η σφιχτοδεμένη ταινία που υπογράφουν οι δύο καταξιωμένοι δημιουργοί του σινεμά τεκμηρίωσης, παρακολουθεί από την αρχή όλα τα στάδια της δημιουργίας του νέου μπαλέτου "Clear, Loud, Bright, Forward", απεικονίζοντάς τις όχι μόνο ως μία εποποιία ενέργειας, δημιουργικότητας και πάθους, αλλά και ως πορτραίτο των ανθρώπων που συμμετέχουν σε όλο αυτό. Με εξαιρετική κινηματογράφηση του κάστινγκ, των δοκιμαστικών και της σταδιακής διαδικασίας που ακολουθήθηκε στις πρόβες, η "Ιστορία μιας πρεμιέρας" γίνεται κάτι πολύ περισσότερο από ένα φιλμ για τους λάτρεις του μπαλέτου, καθώς μετουσιώνει στην οθόνη το ανθρώπινο πάθος για την τελειότητα, τον ανταγωνισμό, τον φόβο, την αγωνία και την ικανοποίηση του επιτεύγματος. Την ίδια στιγμή, οι προσωπικές εκμυστηρεύσεις των 16 σολίστ που εν τέλει επελέγησαν από τους 154 του corps de ballet της Όπερας, η ξενάγησή μας στο εμβληματικό κτίριο της Όπερας Γκαρνιέ σε σημεία όπου ποτέ δεν θα μπορούσαμε να μπούμε, το χιούμορ με το οποίο αντιμετωπίζονται (κάποιες φορές) οι δυσκολίες και η κοινή αγάπη όλων για το έργο που έχουν αναλάβει, συνιστούν σε μια συναρπαστική παρακολούθηση, που βυθίζει τον θεατή σε αυτόν τον μικρόκοσμο ταλέντου και πάθους.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε το γαλλόφωνο σινεμά, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ. Για περισσότερα ντοκυμανταίρ, κλικ εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)