Gloria Mundi (2019)


Ελληνικός τίτλος: Η ελπίδα του κόσμου

Δραματική ταινία των Mk2/Diaphana σε σκηνοθεσία Ρομπέρ Γκεντιγκιάν, με τους Αριάν Ασκαρίντ, Ζαν-Πιερ Νταρουσέν, Ζεράρ Μεϋλάν, Αναΐς Ντεμουστιέ, Ρομπινσόν Στεβενέν, Λολά Ναϋμάρκ, Γκρεγκουάρ Λεπρένς-Ρενγκέ.

Ένα νεογέννητο κοριτσάκι φέρνει χαμόγελα χαράς στην οικογένειά του και την ελπίδα για μέρες καλύτερες που θα ακολουθήσουν. Οι γονείς του παιδιού, η Ματίλντ και ο Νικολά, πιεσμένοι από τα οικονομικά άγχη της καθημερινότητας της ζωής τους στη Μασσαλία, νιώθουν μια φευγαλέα αισιοδοξία, προτού η πραγματικότητα τους προσγειώσει απότομα και πάλι. Με τη βοήθεια των γονιών της και τη βεβαιότητα ότι ο σύντροφος της αδελφής της θα την προσλάβει ως υπεύθυνη στο νέο του κατάστημα, η ζωή στο σπιτικό της Ματίλντ κλονίζεται και από την εμφάνιση του βιολογικού πατέρα της, ο οποίος αποφυλακίζεται μετά από 20 χρόνια ποινής που είχε εκτίσει για φόνο. 

Ως γνωστόν, η εργατική τάξη στο σινεμά του Ρομπέρ Γκεντιγκιάν σπάνια πάει στον παράδεισο. Προσηλωμένος στην πόλη του, τη Μασσαλία, τους ανθρώπους της και με την αρωγή του άτυπου θιάσου που χρησιμοποιεί σταθερά στις ταινίες του, ο σκηνοθέτης με τη γνώριμη ματιά και αυτό το τόσο συγκεκριμένο ρεαλιστικό ύφος εξιστορεί ακόμη ένα δράμα χαρακτήρων, βγαλμένο λες μέσα από ένα ντοκυμανταίρ για την κοινωνική και οικονομική κατάσταση του σήμερα. Το σενάριο που υπογράφει ο ίδιος μαζί με τον γνώριμο συνεργάτη του, Σερζ Βαλετί, ακολουθεί μια σταθερή, ανυποψίαστη κλιμάκωση, θέτοντας εξ αρχής τις παραμέτρους του ελλοχεύοντος κινδύνου, την ίδια στιγμή που δίνει στους ηθοποιούς τη δυνατότητα να αποδώσουν με ωριμότητα και απρόσκοπτο ρεαλισμό τους χαρακτήρες που υποδύονται. Χωρίς περιττές δόσεις συγκινησιακής φόρτισης, λες και ο ίδιος ο Γκεντιγκιάν στέκει αμέτοχος παρατηρητής, η "Ελπίδα του κόσμου" μετατρέπει όλους εμάς σε ακούσιους μάρτυρες ενός οικογενειακού δράματος της διπλανής πόρτας, προκαλώντας μας να επέμβουμε και εν τέλει να μοιραστούμε με όλους αυτούς τους ανθρώπους τον βουβό τους πόνο, σαν μέλη αυτής της τραγικής οικογένειας που γαλουχήθηκε από την αυτοθυσία και την απώλεια. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε το γαλλόφωνο σινεμά, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώΓια περισσότερες δραματικές ταινίες, κλικ εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)