Κινηματογράφοι - 7 Parnassiens (Παρίσι)

 



(Οι φωτογραφίες της αίθουσας και του φουαγέ είναι από το site του κινηματογράφου)

Συγκρότημα 7 αιθουσών (όπως δηλώνεται και από το όνομά του), σε κεντρικότατο σημείο του πολύβουου Μονπαρνάς, επί της ομώνυμης λεωφόρου. Αφοσιωμένος κινηματογράφος τέχνης από τις αρχές της λειτουργίας του, ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1978 στο βάθος μιας εμπορικής στοάς -με 5 αίθουσες τότε και όνομα, φυσικά, "Les 5 Parnassiens". Όνομα και αριθμός αιθουσών συμπληρώθηκαν λίγους μήνες αργότερα, το 1979. Διαμπερής καθώς είναι η στοά, το σινεμά έχει και δεύτερη πρόσοψη στο 16 της οδού Ντελάμπρ.

Ανέκαθεν, οι "7 Παρνάσσιοι" (από το όρος Παρνασσός που έχει δώσει το όνομά του στο Μονπαρνάς -Mont Parnasse), έπαιζαν τις ταινίες που φιλοξενούσαν στην πρωτότυπη εκδοχή τους, με γαλλικούς υπότιτλους, σε αντίθεση με τους περισσότερους κινηματογράφους της εκεί πιάτσας, όπου κυριαρχούσαν οι μεταγλωττισμένες εκδοχές. 

Το συγκρότημα αποτελείται από δύο μεγάλες αίθουσες (την 1 με 250 θέσεις και τη 2 με 270), δύο μεσαίας χωρητικότητας (την 3 με 120 θέσεις και την 4 με 75) και τρεις μικρές (την 5 με 45 θέσεις, την 6 με 55 και την 7 με μόλις 30 θέσεις, αριθμός που την καθιστά τη μικρότερη στο Παρίσι). Ανεξαρτήτως του μεγέθους τους πάντως, οι αίθουσες είναι φροντισμένες ενώ οι συνθήκες προβολής ανταποκρίνονται στα ποιοτικά στάνταρ της εποχής. Μετά από τις πρόσφατες ανακαινίσεις του ευρύτερου χώρου το 2020, το σινεμά περιλαμβάνει επίσης γκαλερί τέχνης, μπαρ και έναν φιλόξενο ανοιχτό χώρο αναμονής στην αυλή του. 

Το 7 Parnassiens αποτελεί έμπνευση του Μπορίς Γκουρβίτς, του γάλλου αιθουσάρχη που έφερε πρώτος τα πολυσινεμά στη χώρα, μολονότι ο προγραμματισμός τους ήταν αποκλειστικά καλλιτεχνικός. Σταδιακά δημιούργησε και τη μικρή, ανεξάρτητη αλυσίδα Multiciné (που παραμένει ακόμα στην οικογένεια), στην οποία συγκαταλέγονται τα επίσης παριζιάνικα 5 Caumartin κοντά στο Σαιν Λαζάρ και Lincoln στα Ηλύσια Πεδία. 

Αξίζει να αναφέρω, πως η πίσω είσοδος του σινεμά αποτελεί μέρος του φυσικού ντεκόρ της ταινίας του Κριστόφ Ονορέ "Μια νύχτα μαγική".

7 Parnassiens

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)