Le cerveau (1969)


Ελληνικός τίτλος: Ο εγκέφαλος

Κωμική περιπέτεια της Gaumont σε σκηνοθεσία Ζεράρ Ουρύ, με τους Ζαν-Πωλ Μπελμοντό, Μπουρβίλ, Ντέηβιντ Νίβεν, Ηλάι Γουάλας, Σίλβια Μόντι.

Με τα Γαλλία να έχει αποχωρήσει από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ εκείνα τα χρόνια, η Ατλαντική Συμμαχία μεταφέρει την έδρα της από το Παρίσι στις Βρυξέλλες. Μαζί με όλα τα έγγραφα και οποιοδήποτε άλλο απόρρητο υλικό, μετακομίζουν και τα κεφάλαια που έχουν δεσμευθεί για κάθε κράτος-μέλος, τα οποία θα ταξιδέψουν με ειδικό τραίνο. Καθώς γνωρίζει για τα χρήματα που θα μεταφερθούν, αλλά όχι το πώς και το πότε, ο κρατούμενος για ληστείες Αρτύρ Λεσπινάς δραπετεύει από τις φυλακές μόλις τέσσερις μέρες πριν από την αποφυλάκισή του, με σκοπό να κλέψει τα χρήματα με τον ίδιο τρόπο που ο διαβόητος αρχιεγκληματίας γνωστός μόνο ως Εγκέφαλος, είχε πραγματοποιήσει τη μεγάλη ληστεία του τραίνου το 1963. Αυτό που ο Αρτύρ και ο φιλαράκος του ο Ανατόλ αγνοούν είναι πως όχι μόνο ο Εγκέφαλος ετοιμάζεται να ληστέψει και αυτός το τραίνο, αλλά πως στην πραγματικότητα δεν είναι άλλος από τον Συνταγματάρχη Κάρολ Μάθιους του βρετανικού στρατού, που είναι και ο υπεύθυνος ασφαλείας της μυστικής αυτής αποστολής. Την ίδια στιγμή, ο μαφιόζος συνεργάτης του, Φράνκι Σκαναπιέκο, τον παρακολουθεί στενά με σκοπό να κρατήσει τα χρήματα για λογαριασμό του αλλά και να εμποδίσει το ειδύλλιο του Συνταγματάρχη με την αδελφή του.

Το γαλλικό αστυνομικό σινεμά που μεσουρανούσε εκείνα τα χρόνια, βυθίζεται στους ρυθμούς των '60s, λικνίζεται στις γιε-γιε μελωδίες της εποχής, φωτίζεται από χρώματα εξτραβαγκάντσα και παντρεύει τον διεθνή μέγα-σταρ του με δύο ακόμα μεγάλα ονόματα του σινεμά: τον Ντέηβιντ Νίβεν και τον Ηλάι Γουάλας, χωρίς να ξεχνάμε φυσικά την υπέροχη φάτσα του Μπουρβίλ που υποδύεται υποδειγματικά τον κολλητό του Μπελμοντό. Ο Ζεράρ Ουρύ, μέγας μάστορας της κωμωδίας αλλά και της ανάλαφρης περιπέτειας, γυρίζει τον "Εγκέφαλο" με τη λογική των καρτούν, αφήνοντας τη δράση και τα αστεία να ξεφεύγουν στη slapstick υπερβολή τους, απόλυτα όμως εναρμονισμένα με το γενικότερο ύφος της ταινίας και χωρίς να ξεχνά με ποιους ηθοποιούς έχει να κάνει. Πανάκριβη παραγωγή (στην οποία από Ιταλία μεριά συμμετείχε και ο Ντίνο ντε Λαουρέντιις), ο "Εγκέφαλος" είναι μια χορταστική και μαζί πολύ αστεία περιπέτεια, από αυτές που πλέον το σινεμά δυσκολεύεται να γυρίσει. Απενοχοποιημένη ως προς τις ακρότητες που παρουσιάζει και προβάλλοντας το παράλογο ως λογικό, το φιλμ έχει το επιπλέον αβαντάζ των εξαιρετικών ηθοποιών του που όμως δεν διστάζουν ούτε στιγμή να τσαλακώσουν την εικόνα τους και να παραδοθούν -επίσης απενοχοποιημένα- σε αυτόν τον στρόβιλο περιπετειώδους τρέλας και κωμικού μεγαλείου. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε το γαλλόφωνο σινεμά, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ.
Αν αγαπάτε τις περιπέτειες και τη δράση, κλικ εδώ. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)