Κινηματογράφοι - Mk2 Bastille (côté Beaumarchais) (Παρίσι)


(Φωτογραφία από τη σελίδα Facebook του κινηματογράφου)

Ξεκίνησε την πρωτομαγιά του 1974 με το όνομα "14 Juillet" (14η Ιουλίου, η πτώση της Βαστίλης) στον χώρο όπου μέχρι τότε υπήρχε εστιατόριο, και ήταν το πρώτο σινεμά ιδιοκτησίας του Μαρέν Καρμίτζ (το "Μ" και το "Κ" του σημερινού ομίλου παραγωγής, διανομής και αλυσίδας αιθουσών "Μκ2"). Όνειρο του εμπνευστή του, σκηνοθέτη ήδη τριών ταινιών, ήταν να δημιουργήσει έναν χώρο που θα φιλοξενούσε ένα σινεμά εναλλακτικό που δύσκολα θα έβρισκε στέγη. Χωρίς να το ξέρει και ο ίδιος, το λιτό αυτό σινεμά έμελλε να σηματοδοτήσει την αρχή μιας αυτοκρατορίας που θα εξελισσόταν σήμερα στην τρίτη μεγαλύτερη αλυσίδα αιθουσών στο Παρίσι, αλλά και σε έναν από τους βασικότερους παίκτες στην παραγωγή και στη διανομή κινηματογραφικών ταινιών. Πλέον η Mk2 βρίσκεται και στη Νέα Καληδονία με ένα υπερσύγχρονο μούλτιπλεξ 14 αιθουσών στην Νουμέα, συνολικής χωρητικότητας 1621 θέσεων.

 Αρχικά,  το "14 Juillet" ξεκίνησε με τρεις σπαρτιάτικες αίθουσες (140, 85 και 50 θέσεων) και ένα βιβλιοπωλείο που όμως κλείνει στα τέλη του '70 και μεταμορφώνεται το 1983 στη σημερινή αίθουσα 4 που παραδόξως είναι και η μεγαλύτερη. Όταν ξεκίνησε για πρώτη φορά τη λειτουργία του, διαβάζω πως έμοιαζε με UFO, το οποίο προσγειώθηκε σε μια γειτονιά υποβαθμισμένη, γεμάτη από κινηματογράφους αφοσιωμένους στο πορνό και στο καράτε. 

Στις 29 Απριλίου 1998, η μέχρι τότε αλυσίδα "14 Juillet" μετονομάζεται σε "Μκ2", οπότε και το σινεμά που ουσιαστικά τη "γέννησε" αποκτά το σημερινό του όνομα Mk2 Bastille, με το "Bastille" να ορίζει πάντα τη γεωγραφική του θέση στη Βαστίλη. Έχει 4 αίθουσες, χωρητικότητας 240 (με αμφιθεατρική κλίση), 120, 70 και 45 θέσεων αντίστοιχα. Από το 2017 προστίθεται στην ονομασία του το "côté Beaumarchais", καθορίζοντας πως πρόκειται για τον κινηματογράφο επί της οδού Μπωμαρσαί, καθώς είχε προστεθεί ακόμη ένα Μκ2 στη Βαστίλη, επί της οδού Φωμπούργκ Σαιν Αντουάν, το παλιό σινεμά "Le Bastille", αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Ο κινηματογράφος εξειδικεύεται σε ταινίες δημιουργών και ανεξάρτητες, τις οποίες προβάλλει πάντοτε στην πρωτότυπη γλώσσα τους με γαλλικούς υπότιτλους, χωρίς όμως να αποκλείονται και τίτλοι για ευρύτερο κοινό, πάντοτε όμως με πρόσημο ένα συγκεκριμένο στυλ, καθώς δεν θα συμπεριελάμβανε ποτέ στον προγραμματισμό του ταινίες blockbuster. 


Mk2 Bastille (côté Beaumarchais)

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)