Κινηματογράφοι - Majestic Bastille (Παρίσι)

 

Αίθουσα 1 

Αίθουσα 2 (Οι φωτογραφίες είναι από το site των Dulac Cinémas)

Φωτογραφία από το site του Office du Tourisme et des Congrès de Paris

Ο κινηματογράφος Majestic Bastille, φυσικά στο καρτιέ της Βαστίλης, άνοιξε τις πόρτες του το 1933, με το όνομα "Bastille-Palace". Αίθουσα 500 θέσεων με εξώστη τότε, στην οθόνη του φιλοξενούσε δημοφιλείς ταινίες της εποχής, ενώ στα χρόνια του '60 δείχνει μια προτίμηση στα γουέστερν, καθώς περνά στο κύκλωμα του Ανρί Ντουβέν, ο οποίος είχε εξειδίκευση στο είδος. Μόνο που η γειτονιά και οι εποχές αλλάζουν, οπότε από το 1970 και μετά, το σινεμά στρέφεται σε δευτεροκλασάτα peplum και φιλμ δράσης. Μάλιστα, για να μπορεί να προβάλλει περισσότερες ταινίες, τον Σεπτέμβριο του 1980 "σπάει" σε δύο αίθουσες, όμως το μέλλον που ακολούθησε ήταν δυσοίωνο. Λίγα χρόνια αργότερα, το σινεμά προβάλλει αποκλειστικά και μόνο ταινίες πορνό, μέχρι και την 1η Δεκεμβρίου 1987, όταν αναστέλλει τη λειτουργία του, φαινομενικά για πάντα.

Πέρασαν οκτώ χρόνια, με το σινεμά παρατημένο στην τύχη του, όταν ως από θαύμα, ξεκινούν εργασίες για την αποκατάστασή του. Είναι 17 Μαΐου 1995, όταν τα φώτα του κινηματογράφου ανάβουν ξανά και την επιγραφή του κοσμεί το νέο του όνομα: "Majestic-Bastille". Με δύο αίθουσες πάντα, 260 και 110 θέσεων αντίστοιχα, το "Majestic-Bastille" ακολουθεί πλέον έναν καλλιτεχνικό προγραμματισμό, με τις ταινίες πάντοτε στην πρωτότυπη γλώσσα τους, με γαλλικούς υπότιτλους. Μάλιστα, η αίθουσα 1 κομπάζει για τη μεγάλη πανοραμική οθόνη της, που είναι η μεγαλύτερη στη Βαστίλη (διαστάσεις 11x5).

Το σινεμά που ανακαινίστηκε ακόμη μία φορά το 2007, διατηρώντας όμως πάντα την εκλεκτική πρόσοψη των χρόνων του '30 (αίθουσα 1: 254 θέσεις, αίθουσα 2: 97), είναι μέλος της ανεξάρτητης αλυσίδας Dulac Cinémas (το παλαιότερο όνομα ήταν "Les Ecrans de Paris"), στο δίκτυο της οποίας ανήκουν επίσης οι παριζιάνικοι κινηματογράφοι Arlequin, Reflet Médicis, Escurial Panorama και Majestic Passy. 

Majestic-Bastille
Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)