Ucitelka (2016)


Ελληνικός τίτλος: Η δασκάλα

Δραματική ταινία του Γιαν Χρέμπεκ, με τους Ζουζάνα Μαουρέρυ, Τσόνγκορ Κασάι, Ζουζάνα Κονέτσνα, Ταμάρα Φίσερ, Εύα Μπάντορ, Όλιβερ Όσβαλντ. 

Από τη στιγμή που η Μαρία Ντραζντέτσοβα αρχίζει να εργάζεται ως δασκάλα σε ένα συνοικιακό σχολείο της Μπρατισλάβας το 1983, η ζωή των μαθητών και των οικογενειών τους γίνεται σωστό μαρτύριο, Τουλάχιστον, για όσους έχουν το θάρρος να το παραδεχτούν. 

Εν μέσω του πολιτικού καθεστώτος της Τσεχοσλοβακίας εκείνης της εποχής, ο Γιαν Χρέμπεκ στήνει ένα κατ' ουσίαν οικογενειακό θρίλερ, με πρωταγωνίστρια μία δασκάλα που μοιάζει να βγήκε από την κόλαση. Εκμεταλλεύτρια, χειραγωγός και εκδικητικά εκβιάστρια, η φαινομενικά ταλαιπωρημένη από τη ζωή και καθώς πρέπει Μαρία είναι ο φόβος και ο τρόμος των μαθητών της, δημιουργώντας άνευ προηγουμένου αντιδράσεις στο οικογενειακό και σχολικό τους περιβάλλον. 

Έχοντας στα χέρια του μια εξαιρετική πρωταγωνίστρια και ένα πολύ καλά δουλεμένο καστ β' ρόλων, ο σκηνοθέτης εκμεταλλεύεται το πυκνογραμμένο σενάριο του Πετρ Ζαρκόφσκυ, το οποίο αφηγείται την ιστορία χωρίς να ακολουθεί γραμμική αφήγηση, εντείνοντας έτσι την αγωνία και την εξέλιξη. Με την κάμερα να παρακολουθεί αγωνιωδώς τις εξελίξεις και τις εκφράσεις των ανθρώπων της, πάντα μέσα στους τέσσερις τοίχους των σπιτιών τους ή του σχολείου, η ταινία εξελίσσεται με ασταμάτητο ενδιαφέρον, κάνοντας ταυτόχρονα έναν αιχμηρό κοινωνικό σχολιασμό, ο οποίος, όπως αποδεικνύεται και από την τελευταία σεκάνς, δεν περιορίζεται στο πολιτικοκοινωνικό περιβάλλον της εποχής (η δασκάλα διακηρύττει διαρκώς πως είναι ευνοούμενη του Κόμματος, με ισχυρές γνωριμίες), αλλά αποκτά οικουμενικό χαρακτήρα, έχοντας την ευκαιρία να θίξει θέματα κακοποίησης, ενδοοικογενειακής βίας και της ευκολίας με την οποία όλοι μας ξεπουλιόμαστε στη στιγμή. Διαμαντάκι.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις δραματικές ταινίες, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)