Τσιγγάνικο αίμα (1956) (Α/Μ)


Μουσική δραματική ταινία της Ερμής Φιλμ, σε σκηνοθεσία Νίκου Τσιφόρου, με τους Άννα Καλουτά, Μαρία Καλουτά, Μιχάλη Νικολινάκο, Γιώργο Καμπανέλλη, Αλέκα Στρατηγού, Τιτίκα Γαϊτάνου.

Μια πλούσια κοπέλα που ο πατέρας της ετοιμάζεται να την παντρέψει με έναν οικογενειακό φίλο, βρίσκεται τυχαία σε ένα τσιγγάνικο τσαντίρι και ερωτεύεται τον αρχηγό, έναν όμορφο μα βίαιο άντρα. Αυτό που δεν γνωρίζει και η ίδια είναι πως η μητέρα της ήταν κι αυτή τσιγγάνα, και πως είναι το αίμα των ανθρώπων της που την οδηγεί σε αυτό το επικίνδυνο μονοπάτι.

Κινηματογραφική μεταφορά της οπερέτας του Θεόφραστου Σακελλαρίδη που είχε πρωτοπαρουσιαστεί το 1954, με πρωταγωνίστριες στην οθόνη τις θρυλικές αδελφές Καλουτά, ως ιδανική επιλογή. Στο πλευρό τους, δύο από τους πιο όμορφους ζεν πρεμιέ τότε, ο Μιχάλης Νικολινάκος και ο Γιώργος Καμπανέλλης που είναι απορίας άξιον πώς δεν κατόρθωσαν να κάνουν μια άλλη καριέρα, στις μεγαλύτερες εταιρείες της εποχής, όλα αυτά τα χρόνια. Το ατυχές με την ταινία είναι πως το σενάριο δεν τη βοηθά καθόλου, είτε γιατί είναι υπερβολικό στους διαλόγους του είτε γιατί το μοίρασμα των τραγουδιών είναι άνισο -προφανώς δεν ήθελαν η ταινία να βγει μιούζικαλ- με αποτέλεσμα είτε να μεσολαβούν πολλές σκηνές πρόζας μέχρι να ακουστεί τραγούδι, είτε να πέφτουν τα μουσικά θέματα το ένα μετά το άλλο. Και είναι κρίμα, αφού το πρωτογενές υλικό προσφέρεται για κάτι πολύ πιο εντυπωσιακό και καλοφτιαγμένο. 

Η ταινία σηματοδοτεί μία από τις μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού κινηματογραφικές εμφανίσεις της Μαρίας Καλουτά, όλες στο πλευρό της αδελφής της Άννας, η οποία όμως είχε παίξει σε πολλές περισσότερες. Ενδιαφέρον έχε επίσης η παραγωγή της ταινίας: ως βασική εταιρεία αναφέρεται η Ερμής Φιλμ που τη συναντούμε όλη κι όλη άλλη μία φορά στο "Κορίτσι με τα μαύρα", με συμπαραγωγό τη Δαμασκηνός-Μιχαηλίδης, μεγάλη εταιρεία διανομής τότε, στην πρώτη της απόπειρα να μπει και στην παραγωγή ταινιών.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)