All the President's Men (1976)


Ελληνικός τίτλος: Όλοι οι άνθρωποι του Προέδρου

Δραματική ταινία της Warner σε σκηνοθεσία Άλαν Τζ. Πάκουλα, με τους Ντάστιν Χόφμαν, Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Τζακ Γουώρντεν, Μάρτιν Μπάλσαμ, Χαλ Χόλμπρουκ, Τζέησον Ρόμπαρντς, Νεντ Μπήτυ, Τζέην Αλεξάντερ.

Στις 17 Ιουνίου 1972, η αστυνομία της Ουάσινγκτον συλλαμβάνει πέντε άντρες που είχαν διαρρήξει τα γραφεία του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος στο κτίριο Γουώτεργκέητ. Η Washington Post αναθέτει στον νεαρό ρεπόρτερ των τοπικών ειδήσεων, Μπομπ Γούντγουωρντ, να καλύψει το θέμα που σε όλους φαινόταν ως κάτι διόλου σημαντικό. Από τη στιγμή όμως που ο Γούντγουωρντ αντιλαμβάνεται ότι οι πέντε συλληφθέντες, Κουβανοί μετανάστες όλοι τους, εκπροσωπούνταν παρασκηνιακά από πανίσχυρους δικηγόρους, υποψιάζεται πως το θέμα αυτό κρύβει κάτι πολύ μεγαλύτερο. Και ήταν τότε, που ένας δεύτερος δημοσιογράφος της εφημερίδας, ο Καρλ Μπερνστάιν, αρχίζει να συνεργάζεται με τον Γούντγουωρντ στην έρευνα, η οποία έμελλε να αποκαλύψει ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας των ΗΠΑ.

Προσωπικό ενδιαφέρον του ίδιου του Ρόμπερτ Ρέντφορντ που είχε αρχίσει ήδη να ασχολείται με το θέμα από την εποχή που ο "Υποψήφιος" έβγαινε στους κινηματογράφους, ενώ ήταν την εποχή που γύριζε τα "Καλύτερά μας χρόνια" όταν διάβαζε τα άρθρα των Γούντγουωρντ και Μπέρνστάιν στην Washington Post. Όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο "Όλοι οι άνθρωποι του Προέδρου" το 1974, ο Ρέντφορντ έσπευσε να αγοράσει τα δικαιώματα της κινηματογραφικής μεταφοράς, που επρόκειτο να αποτελέσει μια εμβληματική στιγμή του σινεμά αλλά και την πλέον άρτια απεικόνιση της δημοσιογραφικής έρευνας, τότε που γίνονταν ακόμη δημοσιογραφικές έρευνες. Με ερμηνείες απόλυτης σαφήνειας και υποκριτικού ελέγχου που αγγίζουν τα όρια του ντοκυμανταίρ και μια κινηματογράφηση γεμάτη από κοντινά και μονοπλάνα που ενισχύουν τον ρεαλισμό και επιτείνουν την αγωνία, ο Πάκουλα στήνει κατ' ουσίαν ένα θρίλερ το οποίο, μολονότι γνωρίζεις πώς θα εξελιχθεί, δεν παύει να συναρπάζει και να σε κρατά διαρκώς στην τσίτα. Εξίσου συναρπαστική και η φωτογραφία του Γκόρντον Γουίλλις, ο οποίος κινεί την κάμερα σε απόλυτη αρμονία με την κίνηση των ηθοποιών, ταυτίζοντας τα κάδρα του με το δικό μας οπτικό πεδίο, την ίδια στιγμή που ο Ντέηβιντ Σάιρ υπογράφει μία από τις πλέον διακριτικές -στα όρια της ανυπαρξίας- αλλά ουσιωδώς ενεργή στην ένταση της δράσης μουσική επένδυση.

Η ταινία είχε συνολικά 8 υποψηφιότητες στα Όσκαρ, εκ των οποίων κέρδισε τα 4: Β' Ανδρικού (Τζέησον Ρόμπαρντς), Διασκευασμένου Σεναρίου, Σκηνογραφίας και Ήχου. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις δραματικές ταινίες, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ. 



 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)