Belfast (2021)


Δραματική ταινία των Universal/Focus σε σκηνοθεσία Κέννεθ Μπράνα, με τους Τζουντ Χιλ, Καϊτριόνα Μπάλφι, Τζέημι Ντόρναν, Τζούντι Ντεντς, Κίαραν Χάιντς, Κόλιν Μόργκαν.

Μπέλφαστ, Δεκαπενταύγουστος 1969. Ο εννιάχρονος Μπάντυ βρίσκεται αντιμέτωπος με τον εμφύλιο, θρησκευτικό σπαραγμό της πατρίδας του, όταν Προτεστάντες της γειτονιάς του επιτίθενται σε Καθολικούς, με αποτέλεσμα μια σταδιακή κορύφωση της βίας που θα επιφέρει και την εμπλοκή του στρατού. Στο μεταξύ, ο πατέρας του που εργάζεται στην Αγγλία, προσπαθεί να ξεχρεώσει υποχρεώσεις κάθε είδους από το παρελθόν, ενώ προετοιμάζει τη μετεγκατάσταση της οικογένειάς του εκεί, καθώς και ο ίδιος διακρίνει πως η κατάσταση στην Ιρλανδία θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Όμως, ο Μπάντυ δεν έχει ούτε την αντίληψη ούτε τη διάθεση να καταλάβει όλα όσα συμβαίνουν, αφού το μυαλό του συνεπαίρνουν ο έρωτας για μια συμμαθήτριά του, το κρυφό χαρτζιλίκι που του δίνουν ο παππούς και η γιαγιά και οι στιγμές που περνά με το στόμα και τα μάτια ορθάνοιχτα μπροστά από την οθόνη του σινεμά της περιοχής.

Μια αθώα καταγραφή από παιδικές μνήμες και μια ηλικία αθωότητας καταγράφει ο Κέννεθ Μπράνα σε τούτην εδώ τη σχεδόν αυτοβιογραφική ταινία, την οποία γυρίζει με βαθύ συναίσθημα, τεχνική αρτιότητα, χιούμορ και ωριμότητα. Με πρωταγωνιστή, αφηγητή και ξεναγό των γεγονότων τον μικρούλη Μπάντυ, τον οποίο ενσαρκώνει συναρπαστικά ο Τζουντ Χιλ, ο Μπράνα αφηγείται σοβαρά και τρομακτικά πράγματα απλουστευμένα σαν παιδικό παραμύθι, έτσι όπως ενδεχομένως ο νεαρός ήρωάς του τα αντιλαμβανόταν τότε και όπως η ενήλικη εκδοχή του (προφανώς ο ίδιος ο σκηνοθέτης) τα θυμάται σήμερα, θολωμένα από ένα πέπλο με τα οποία τα σκεπάζει ο χρόνος. Με την κάμερα σχεδόν πάντοτε στο ύψος του πιτσιρικά (ο οποίος ουσιαστικά είναι αεί παρών) και με αυτήν την εκτυφλωτική ασπρόμαυρη φωτογραφία του Χάρη Ζαμπαρλούκου, που σκάβει αυλάκια στα πρόσωπα των ηρώων και κάνει τα μάτια τους να λάμπουν, το "Μπέλφαστ" αποτελεί ίσως μία από τις πλέον ώριμες σκηνοθετικά στιγμές του Κέννεθ Μπράνα, καθώς αφοσιώνεται στα ουσιώδη, πετώντας οτιδήποτε περιττό και επιτηδευμένο. Την ίδια στιγμή αποσπά εξαιρετικές ερμηνείες από τους πρωταγωνιστές του, με το σενάριο που έγραψε ο ίδιος να μπαίνει στα βαθιά της ψυχής τους και να αναδεικνύει χαρακτήρες που λένε πολλά χωρίς ποτέ να φλυαρούν. Ενδιαφέρουσα αντίθεση αποτελεί το γεγονός πως μολονότι η ταινία φαντάζει "μικρή" και χειροποίητη, την ίδια στιγμή είναι σινεμά μεγάλο για οθόνες μεγάλες, με τον πλούτο της παραγωγής, τον εξαιρετικό ήχο και την λεπτομερή αναπαράσταση του ύφους της εποχής να τη μετατρέπουν σε υπερπαραγωγή μόλις 90 λεπτών και κάτι.

Το "Belfast" έχει 7 υποψηφιότητες για Όσκαρ: Πρωτότυπου Σεναρίου, Καλύτερης Ταινίας, Β' Ανδρικού (Κίαραν Χάιντς), Ήχου, Σκηνοθεσίας, Τραγουδιού, Β' Γυναικείου (Τζούντι Ντεντς).

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις δραματικές ταινίες, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ. 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)